Pazartesi, Eylül 9, 2024
Ana SayfaDünyaNepal'de hastaneler yaralılara yetişemiyor

Nepal’de hastaneler yaralılara yetişemiyor

Nepal polisi, Everest’teki çığda hayatını kaybedenler de dahil deprem sonucu Nepal’de 6 bin 260 kişinin öldüğünü açıkladı.

Depremden 5 gün sonra enkazdan 2 kişinin kurtarıldığı başkent Katmandu’da hayatın yavaş yavaş normale döndüğü bildirildi. Deprem sonrası artçı sarsıntı korkusuyla geceleri dışarıda geçirenlerin çoğunun artık evlerine döndüğü, başkentteki benzin istasyonlarının tümünün açık olduğu aktarıldı.

Başkent Katmandu’da depremde enkaz altında kalan yaralıların tedavisi için hastanelerin tamamı seferber olmuş durumda ancak 13 binden fazla yaralının tedavisinde sıkıntılar yaşanıyor.

Katmandu’nun en büyük hastanelerinden olan Ulusal Travma Merkezi’ne çok sayıda yaralının getirilmesi sonucu hastane doldu. Hastanedeki odaların dolması sebebiyle yaralılara ve hastalara koridorlarda müdahale ediliyor.

Deprem sonrası günde yaklaşık bin kişinin tedavi edildiği hastaneye afetin ardından ortaya çıkan hastalıklar nedeniyle de çok sayıda hasta getiriliyor. Hastanenin ilaç ve diğer sağlık malzemelerinin de kısıtlı olduğunu belirten yetkililer, tüm dünyayı yardıma çağırıyor. 

Gönüllüler harekete geçti 

Hastanelerdeki doktor, hemşire ve diğer sağlık personeli sayısının yetersiz kalması, Nepalli gönüllüleri harekete geçirdi. Özellikle tıp öğrencileri, basit ilk yardım hizmetleri ve hasta karşılama işlemlerinde gönüllü olarak görev alıyor. Uluslararası yardım örgütlerinin oluşturduğu giyim yardımı stantlarında ise özellikle kadınlar ve işçiler ihtiyaç sahiplerine kıyafet dağıtıyor.

Katmandu’nun 80 kilometre kuzeydoğusundaki Lamjung’da cumartesi günü yerel saatle 11.56’da meydana gelen 7,8 büyüklüğündeki deprem, ülkede 1934 yılında kaydedilen ve 10 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği 8,1 büyüklüğündeki depremin ardından görülen en şiddetli sarsıntı olmuştu. Depremden sonraki beş gün içinde bölgede büyüklüğü 3,2 ila 6,9 arasında değişen 70’ten fazla artçı sarsıntı kaydedildi.

BM, son olarak Katmandu’da 24 bin kişinin halen 13 çadır kampında yaşadığını, 130 binden fazla evin depremde yıkıldığını açıklamıştı.

 

Benzer Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkan Başlıklar