Cumartesi, Temmuz 27, 2024
Ana SayfaKültür SanatMikropların Yuvası: Mutfak!

Mikropların Yuvası: Mutfak!

Kadınlar ve aile bireylerinin sağlığı için mutfakta mutlaka temiz olması gereken bir çok alan vardır. Aşağıda bahsi geçen alanlar temizlenmediği taktirde mikrop yuvasına dönüşebilir.

İşte her gün mutfağınızda mikropların en çok sevdiği alanlar:

Kollar ve Düğmeler
Buzdolabı, mikrodalga, fırın, ve mutfak dolaplarının kollarına günde kaç defa dokunduğunuzu bir düşünsenize. Bu alanların iyi temizlenmediği taktirde mikropları elinizle her yere taşıdığınız anlamına gelir. Gıda Kontrol dergisinin yaptığı bir araştırmaya göre, bir çok hastalığa neden olan E.Coli, listeria ve 15 bakterinin daha mutfaklarda bulunduğunu ispatladı. Her gece uyumadan önce mutfak dolaplarının kollarını ve mutfakta bulunan diğer kolların ve düğmeleri temizlemeyi unutmayın.

Mutfak Lavabosu
Mutfak lavabolarında bulunan E.coli bakterisinin tuvalettekinden daha fazla olduğunu bulunduğunu biliyor muydunuz ?

Tucson Arizona Üniversitesi mikrobiyologlarının dediklerine göre , bakteriler nemli ve karanlık bölgelerde yaşamayı çok severler. Lavabolarda bu ortamı sağladığından dolayı bakterilerin türemesi için en uygun alanlardır. Sabun ve ılık suyla yıkadığınız lavabonuzu durulayın ve bir havlu yardımıyla kurutun.

Kahve Makinelerinin İçi
Kahve makinelerinde kahvemizi yaptıktan sonra durulayıp bir sonraki kullanım için kenarda bekletiriz.
Maalesef bu yanlış bir davranıştır, kahve makinelerimizi düzenli olarak temizlememiz gerekiyor. Ayda bir kez filtre takılmadan içine su ve biraz sirke koyarak kahve makinanızı çalıştırın, ayırabildiğiniz parçaları ılık su ve deterjan yardımıyla temizleyin. Kahve makinesinde sirke kokusunun kalmaması için içine bir miktar pirinç koyun, pirinç içerisindeki sirke kokusunu uzaklaştıracaktır.

Çöp Öğütme Aparatları
Yurt dışında yaygın olarak kullanılan çöp öğütme aparatları gün geçtikte Türkiye’dede gittikçe yaygınlaşıyor. Çöp öğüttüğümüz bu alanların temizliği çok önemlidir aksi taktirde mikrop yuvası haline gelmektedir. Bu aparatları temizlemek için sirke,portakal ya da limon kabukları ve buz küplerini çöp öğütme aparatının içerisine koyup çalıştırın bu şekilde hem mikropları uzaklaştıracaksınız hemde ağır kokularıda yok edeceksiniz.

Fırın İçleri
Fırınlar yüksek sıcaklıkta çalıştığı için bir çok bakteriyi yok ettiğini biliyoruz fakat yemek pişirme sırasında fırın içerisinde bulaşan yemek yağlarının ve kalıntılarının temizlenmesi gerekiyor.

Alışveriş Çantaları
Pennsylvania Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre alış veriş çantaları çok fazla bakteri taşıdığını tespit etti. Geri dönüşümlü çantaları kullanacaksanız, muhakkak içerisini sterilize edip kuruttuktan sonra kullanamız gerekiyor. Aksi halde her kullandığınızda yüzlerce bakteriyi yine yiyeceklerinize bulaştıracaksınız.

Ocak Başlıkları
Ocaklarınızın başlıkları ocaktan ayrılabiliyorsa hiç ovmanıza gerek yok. Başlıkları kapalı bir torbaya yerleştirerek 4/1 oranında amonyak koyarak bir gece fırının içerisinde bekletin. Daha sonra süngerle ocak başlıklarınızı temizleyebilirsiniz asla çamaşır suyu ile amonyakı karıştırmayın. Eğer hala ocak başlıklarınız temizlenmedi ise ılık sabunlu su ile yıkayabilirsiniz.

Bulaşık Makinesi Kapağı
Yapılan araştırmalara göre evlerde bulaşık makinelerinin kapaklarının %60 oranında lastık kısmında mantar yada siyah maya bulunduğu tespit edilmiştir. Bu mantarların temizliği için bir sprey içerisinde beyaz sirke suyu ve suyu eşit bir şekilde karıştırarak çözelti oluşturun bu oluşturulan çözeltiyi bulaşık makinesinin duvarlarına püskürtün.

Yerler
Mutfakta yer temizliği çok önemlidir. Uzmanlar yerleri temizlerken yukarıdan aşağıya doğru yapılmasını öneriyor. Mutfaktaki tüm temizleme işleriniz bittikten sonra önce elektrikli süpürge ile süpürün sonra da silin.

Su Filtreleri ve Sürahiler
İçerisinde uzun süre su kalan filtreler, sürahilerde yosun tutmaya neden oluyor. Bu yosunlanmayı engellemek için filtrelerinizi ya da sürahilerinizi haftada bir mutlaka parçalara ayırarak temizleyin. Bulaşık makinesine girebilecek parçaları bulaşık makinesinde, girmiyen parçaları ise elinizde ılık su ve deterjan yardımıyla yıkayabilirsiniz.

Kaynak : kadın sitesi

Benzer Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkan Başlıklar