Salı, Mayıs 21, 2024
Ana SayfaGündemHamza Mercanoğlu'nun kaleminden "İnternet Haberciliği"

Hamza Mercanoğlu’nun kaleminden “İnternet Haberciliği”

İNTERNET HABERCİLİĞİ VE “GİMDER”

İnternet haberciliği “Haberi çok hızlı bir biçimde verebilmesi ve sürekli güncellenmesi, okurun habere 24 saat, dilediği zaman ulaşabilmesi, multimedya temelinde ses-grafik görüntülü dosyaları kullanma, arşivdeki haberlere kolayca ulaşabilme ve istenilen haberleri saklayabilme, okurla interaktif etkileşim; okurun yorumlarını anında iletebilmesi, haberle ilgili konularda, web sitelerinin linklerinin verilmesiyle, arka plan bilgilerine kolaylıkla ulaşabilme, diğer medyada yer alamayan farklı haberleri bulabilme.” Bu imkanlar hem medya kuruluşları hem de okur kitle açısından büyük faydalar ve kolaylıklar sağlamaktadır” Bunu burada tutalım.

-Şimdi gelelim pratikteki yansımalarına!

-Gaziantep yerelinde yaklaşık 60 tane internet haber sitesi olduğu varsayılıyor. Varsayılıyor diyorum, zira bu hususta kesin bir istatistik rakama ulaşamadım.

-Zaman zaman görüştüğümüz bazı kurumlar ve özel sektör temsilcileri internet sitelerinin çokluğundan ve keşmekeşliğinden yakınıyor.

-Bu konunun herhangi yasal bir zemine ve kanuni bir düzenlemeye tabi tutulmaması ve konuya ilişkin hiçbir “Kriter” oluşturulmamış olması, gazetecilik mesleğine ehil olmayan kimilerinin de internet gazeteciliğini bir “Ekmek kapısı” olarak görmesine sebep oluşturmaktadır.

Belirli bir eğitim ya da uzun yıllara dayanan saha da gazetecilik deneyimine sahip olmayan, farklı meslek gruplarından kişileri internet gazeteciliğine soyunduran gerçek ise “ Kolay para” kazanma isteğidir.

Zira bu guruptakiler, internet gazeteciliğini bir imtiyaz olarak görüyor ve bu imtiyazdan kolayca ekmek çıkartma çabasına giriyorlar.

-Aslına bakılırsa öyle de oluyor!

-Hususen belirtmeliyim ki, ekmek kavgasını önemsiyorum ve bu arkadaşların hayatlarına dair çabalarını kıymetli görüyorum. Ne ki; Her mesleğin bir manifestosu bulunur. Gazetecilik mesleğini sadece bir “İş” olarak görmek bir yana, içinde barındırdığı “Olmaz ise olmaz” kurallarından bihaber, etiklerinden habersiz sadece “Kopyala-Yapıştır” mantığıyla, çoğu kere yayımladığı haberi baştan sona bir kez bile okumayan, Türkçe imla kurallarını bilmeyen kimselerin “Gazetecilik” Mesleğini ciddi anlamda zedelediğinin bilinmesini isterim. Herkes kendi mesleğinde ve kendi alanında ekmeğini kazanmalıdır.

-Geçtiğimiz günlerde “Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı” bünyesinde gerçekleştirilen “İnternet Haberciliği” konulu çalıştay bu konuda bizleri umutlandırmakla beraber, artık bu hususta somut ve icracı adımların olması gerektiğini düşünüyorum.

GİMDER (Gaziantep İnternet Medyacıları Derneği)

-Yaklaşık 6 ay önce, usta gazeteci Aydın Akyürek öncülüğünde kurulan GİMDER tam olarak yukarıda bahsettiğim sebepler ve internet gazeteciliği vizyonuna pozitif katkıda bulunabilmek kaygısıyla kurulmuş önemli bir dernektir.

-Benim de kuruluşunda ve içerisinde yer aldığım derneğin kuruluşunda Gaziantep’te uzun yıllardan bu yana görev yapan deneyimli ve usta gazeteciler bulunuyor. Derneğin kuruluş amacı ve gerekçeleri, içinde bulunduğumuz zamanlamayla uyuşmaktadır.

İnternet gazeteciliği hususunda ciddi bir keşmekeş yaşanmaktadır. Yukarıda bir kısmını arz etmeye çalıştığım sebepler zincirinin halkalarını uzatmak mümkündür. İnternet teknolojisinin her gün yeni gelişmelerle ivme kaydettiği bir dünyada, haberciliğin “Etik ve ilkeler” manzumesinin halkaları da bu seyre bağlı olarak uzamalıdır.

“Her nimet külfetini de beraber getirir” sözü mucibince, internet gazeteciliği de hem nimet ve hem de külfet gerektirir. Doğru kullanılmayan her ilacın bir zehre dönüşebildiği gibi, internet gazeteciliği de doğru kullanılmadığı taktirde “Yalan, tezvirat, iftira, kavga, haksız kazanç, kaos ve bühtanlara” yol açarak toplum da onarılması güç yaralara sebebiyet verebilir.

Bu bağlamda; GİMDER, tüm bu hassasiyetleri göz önünde bulundurarak, meslek onurunu, toplumun maslahatını milli ve manevi dinamiklerimizi ve devletimizin bekasını kalın kırmızı hatlarla çizerek, şehrimizin genel kültür yapısına, sosyolojik gerçekliklere, turizmine ve ekonomisine atfen doğru, objektif yayınlar ve neşriyatlarla katkı vermek amacıyla kurulmuştur.

-Geçtiğimiz günlerde Gaziantep Valisi sayın Davut Gül ile bir görüşme gerçekleştiren GİMDER heyeti, Vali Gül’e “Vizyon”unu anlatan bir dosya sunarak işe başladı.

-Kuruluşuyla birlikte Gaziantep internet medyacılığı için önemli bir ihtiyacı karşılayacak olan GİMDER, bu hususta ki birçok soruya cevap olabilecek bir yapıdır.

Camiamıza, şehrimize, ülkemize ve milletimize hayırlı hizmetler getirmesi temennisiyle..

Benzer Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkan Başlıklar