Vergi Müfettişleri Derneği, kurumlarındaki bürokratik sınıflaşmayı gazeteye verdikleri ilan ile gündeme getirdi.
Gazeteye verilen ilanın içeriği şu şekilde;
Cumhuriyet tarihinin en büyük atılımlarından biri yapılarak, Maliye Bakanlığı bünyesinde vergi denetimi yapan dört ayrı birim büyük bir reform ile 10 Temmuz 2011 tarih ve 646 Sayılı KHK ile Vergi Denetim Kurulu çatısı altında Vergi Müfettişi unvanında birleştirilmiştir. Bu reformla Vergi Müfettişleri A, B, C ve Ç Grup Başkanlıkları altında toplanmıştır.
Bugün Kurulda görevli Vergi Müfettişi sayısı; 8.500?ü A Grup Başkanlıklarında olmak üzere 10.000?i aşmıştır. Tüm gelişmiş ekonomilerin ve ileri demokrasilerin ortak özelliklerinden biri tabana yayılmış vergi bilinci ile bunu tamamlayan etkin bir vergi denetimidir. Bu anlamda Vergi Denetim Kurulunun teşekkülü ile ülkemiz bu yolda önemli bir adım atmıştır.
Vergi Denetim Kurulu, kuruluşundan itibaren her geçen yıl performansını ve verimliliğini artırmış ve artırmaya devam etmektedir. Yapılan reformun ne kadar öngörülü ve isabetli olduğu Vergi Denetim Kurulu’nun her yıl artan başarısıyla ortaya konulmuştur. Bu başarının elde edilmesinde en büyük pay Vergi Denetim Kurulu çalışma planı ve istatistiklerde görüleceği üzere A Grup Başkanlıklarında görev yapan Vergi Müfettişlerinindir. A Grup Başkanlıklarında görevli Vergi Müfettişlerinin kendilerine verilen görevleri yerine getirmede gösterdikleri gayret ve özveri yapılan reforma ne denli sahip çıkıldığının, özümsendiğinin kanıtıdır.
Vergi Müfettişleri Derneği olarak Vergi Denetim Kurulunun kuruluşundan itibaren çözülmesi gereken birçok sorununun yapıcı bir bakış açısıyla çözümü konusunda 5.000 üyemiz ile birlikte çalışmaktayız. Yapısal problemlerini çözmüş bir Kurulun performansını kalıcı hale getirmek suretiyle ülkemiz vergi sistemi, kamu maliyesi ve ekonomisine katkısının artarak devam edeceğini düşünmekteyiz. Bu süreç içerisinde; Maliye Bakanlığını istediği gibi dizayn etmek isteyen bürokratik oligarşinin temsilcilerinin ve bunların siyaset kurumundaki bazı aracılarının bu reformu engellemeye yönelik bir çok girişimlerine rağmen vergi denetiminin tek çatı altında toplanmasının ülkemize sağlayacağı faydaları öngören, reformun arkasında çok büyük bir kararlılıkla duran ve takip eden; Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’a tek çatıyı benimseyen Vergi Müfettişleri Camiası ve Derneğimiz adına bir kez daha teşekkürlerimizi arz ederiz.
Bu vesile ile Sayın Maliye Bakanımız başta olmak üzere, Türk Milletinin bekası adına birleşme iradesine sahip çıkan ve emek verenlere teşekkürü borç biliriz. 2011 yılında Vergi Denetim Kurulunun ihdas edilmesi; Sayın Cumhurbaşkanımızın açılış konuşmasında işaret ettiği üzere bürokratik oligarşiye karşı atılmış önemli bir adımdı. Türkiye?de bugüne kadar yapılan mali reformların en önemli kilometre taşlarından biri olarak gördüğümüz bu reformun üzerinden beş yıla yakın bir süre geçmesine rağmen; bürokratik oligarşinin ruhunu Vergi Denetim Kurulunda yaşatmak, eski ayrıcalıklı konumlarını sürdürmek ve Maliye Bakanlığını arzularına göre dizayn etmek hevesinde olanlar bugün, Vergi Denetim Kurulu çatısı altında birleşmeyi, görünürde kabullenmiş gibi davranmaktadırlar. Çıkarılan ikincil düzenlemelerle 646 sayılı KHK hükümlerine kasıtlı olarak aykırı düzenlemeler ve uygulamalar yapmak suretiyle fiili bir durum oluşturmaya çalışmaktadırlar. Bu fiili durum üzerinden 646 sayılı KHK?yı etkisiz kılacak yasal düzenlemeleri hayata geçirtebilmek adına, kurulun kurulmasından itibaren bugüne kadar kararlı bir duruş sergileyen siyasi iradeyi kendi isteklerine uygun yeni bir düzenleme yapmaya ikna etmeye çalışmaktadırlar. Bürokratik oligarşinin oluşturduğu bu fiili durum neticesinde bugün maalesef 1000’e yakın Vergi Müfettişi ve Müfettiş Yardımcısı haksız uygulamalardan dolayı Maliye Bakanlığı ile davalık olmak zorunda bırakılmıştır.
Geçen beş yılda kurumsal huzur, kardeşlik ve kaynaşma ortamı ihdas edilememiştir. Daha önce dört başlı unvan ayrımı, şu an fiilen iki farklı birim üzerinden ?A Grup Başkanlıkları? ve B, C, Ç Grup Başkanlıkları? olarak devam ettirilmeye çalışılmaktadır. Görev dağılımı yönünden getirilen bu alfabetik ayrım, bürokratik oligarşi eliyle adeta hiyerarşik bir kariyer basamağı dayatmasına,sayıca azınlık olan bir zümrenin, vergi denetiminin tüm yükünü üstlenmiş olan çoğunluğa tahakkümüne dönüşmüştür.Bakanlığın çeşitli birimlerinde yapılan idari atamalarda dahi görüleceği üzere hep aynı zümreden atamalar yapılmaktadır. Vergi denetiminde tek çatının başarısı ve verimliliği ortadayken, tekrar eski çok başlı vergi denetimi dönemindeki kast sistemini canlandırmak adına yeni formül arayışlarına girmenin devletimizin ve milletimizin menfaatine olmadığı aşikardır. Bunu yapmak isteyen bürokratik oligarşiye tek çatı kurulurken nasıl fırsat verilmedi ise, bundan sonra da fırsat verilmeyeceğine ilişkin inancımız tamdır. Saygılarımızla Duyurulur.
Vergi Müfettişleri Derneği