Cumhurbaşkanı Erdoğan, davetine icabetle İstanbul’a gelen Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky’i Vahdettin Köşkü’nde törenle karşıladı. Karşılamada tokalaşan iki lider, daha sonra baş başa görüşmeye geçti.
21.00 sıralarında başlayan ve yaklaşık 2,5 saat süren kritik görüşmede, iki ülke arasındaki ilişkilerin yanı sıra Rusya-Ukrayna savaşındaki son gelişmeler ve 17 Temmuz’da sona erecek Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması, NATO Zirvesi gibi bölgesel ve uluslararası konular ele alındı.
Liderlerin yaklaşık 2,5 saat süren baş başa görüşmesiyle paralel olarak heyetler arası görüşmenin de yapıldığı öğrenildi.
İki liderin baş başa görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Söz konusu toplantıda Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması ile Ukrayna’nın NATO’ya üyeliği konuları gündem oldu.
TAHIL ANLAŞMASININ SÜRESİ UZATILACAK
İki liderin üzerine yoğunlaştıkları ve Afrika’dan Asya’ya etkileri olan 17 Temmuz tarihinde sona erecek olan Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’nın süresinin uzatılmasına mutabık kılındı.
DAMGA VURAN ‘NATO’ DESTEĞİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ukrayna’nın NATO üyeliğini desteklediğini açıklamasının ardından tüm gözler Rusya ve ABD’ye döndü. ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna’nın, NATO’ya üyeliği konusunda diğer ülkelerle aynı standartları karşılaması gerektiğini belirterek, bu kapsamda bu ülkeye özel bir kolaylık sağlanmayacağını kaydetmiş ve kendisine yöneltilen “Ukrayna’nın NATO’ya üyeliğini kolaylaştıracak mısınız?” sorusuna “Hayır. Çünkü aynı standartları karşılamaları gerekiyor. Bu yüzden kolaylaştırmayacağım.” yanıtını vermişti. Ukrayna için NATO kapılarını kapan Biden’ın yapılan bu açıklama karşısında ne tepki vereceği ise merak konusu oldu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, basın toplantısında şu ifadeleri kullandı:
“BARIŞ İÇİN EN YOĞUN ÇABAYI SARF EDEN ÜLKE OLDUK”
Kıymetli dostumla son yüz yüze görüşmemizi geçen sene Ağustos ayında gerçekleştirmiştik. Kendisiyle birçok telefon görüşmesi de yaptık yapıyoruz. Yaşananlara karşın Türkiye-Ukrayna dostluğu her bakımdan daha da güçlendi.
500’ncü gününe uyanacağımız savaşta Ukrayna halkı ülkesinin bağımsızlığını savunuyor. Çatışma tehlikesinin belirmeye başladığı andan itibaren savaşın önlenmesi için elimizden gelen çabayı sarf ettik.
Ukrayna ile olan dayanışmamızı birçok alanda verdiğimiz somut yardımlarla da sergiledik. Diğer taraftan savaşın uluslararası hukuk temelinde müzakereler yoluyla sona erdirilmesi için en yoğun çabayı harcayan ülke olduk.
“KARADENİZ TAHIL ANLAŞMASININ SÜRESİNİN UZATILMASINI TEMENNİ EDİYORUM”
Geçen senenin temmuz ayında İstanbul’da atılan imzalarla Karadeniz Tahıl Girişimi’ni hayata geçirdik. 1 yılda 33 milyon tona yakın tahılı ihtiyaç sahiplerine ulaştıran girişimin 17 Temmuz’da dolacak süresinin yeniden uzatılmasını temenni ediyorum. Tarafların bu maksatla küresel sorumluluk bilinciyle hareket edeceğine inanıyorum.
“UKRAYNA, NATO ÜYELİĞİNİ HAK EDİYOR”
Şüphesiz Ukrayna, NATO’ya üyeliği hak ediyor. Her zaman ısrarla savunduğu bir hususu tekrar vurgulamak istiyorum. Adil bir barışın kaybedeni olmaz. Taraflar arasındaki anlayış farklılıklarına rağmen barış anlayışlarına bir an önce geri dönülmesi en samimi arzumuzdur. Ukrayna’nın yeniden ayağa kaldırılmasında her türlü desteği vereceğiz. Ukrayna’da lider konumda olan müteahhitlik şirketlerimiz ülkenin yeniden imarında da Ukraynalı dostlarına yardımcı olacaktır.
Ukrayna ile dayanışma içinde olurken savaşın müzakereler temelinde sona erdirilmesi için gayretlerimizi sürdüreceğiz. Görüşmelerimizin ülkelerimiz, bölgemiz ve uluslararası toplum için hayırlara vesile olmasını diliyorum.
EMEKLİ MAAŞ İYİLEŞTİRME MÜJDESİ
Ayrıca, dünkü talimatlarımız çerçevesinde emeklilerimizin maaş iyileştirmeleriyle ilgili düzenlemeyi Meclis’imize sunduğumuzun müjdesini paylaşmak istiyorum. Söz konusu düzenlemenin hayırlı olmasını diliyor, bundan sonra da milletimize verdiğimiz sözleri yerine getireceğimizi ifade ediyorum.”