Pazartesi, Aralık 23, 2024
Ana SayfaGündemTYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kâzım Arıcan: 2021 İstiklal Marşı yılı...

TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kâzım Arıcan: 2021 İstiklal Marşı yılı olsun

TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kâzım Arıcan İstiklâl Marşı’nın millî marşımız olarak kabulünün yıldönümü olan 2021’in İstiklâl Marşı yılı olması kampanyasını başlattı.

Prof. Dr. Musa Kâzım Arıcan bu maksatla bir basın açıklaması yayınladı:

Türkiye Yazarlar Birliği kurulduğu 1978 yılından bu yana, İstiklâl Marşımızın Şairi Mehmet Akif Ersoy’u anlamak, anmak ve anlatmak amacıyla yurt içinde ve yurt dışında çok önemli faaliyetler düzenliyor.

Sempozyum, panel, konferans ve yayın faaliyetlerinin yanı sıra Millî şairimizi ölüm yıl dönümlerinde ve İstiklâl Marşı’nın kabul edildiği günde Ankara’da Millî Mücadele sırasında ikamet ettiği ve İstiklâl Marşı’nı yazdığı Taceddin Dergâhı’nda anıyor.

Bu tür faaliyetlerin daha nitelikli, kalıcı, kapsayıcı ve sürdürülebilir olmasını sağlamak amacıyla da; TYB Vakfı bünyesinde “Mehmet Âkif Ersoy Araştırmaları Merkezi” kuruldu.

Şimdi ise, İstiklâl Marşının kabulünün 100. Yılı dolayısıyla  “2021 yılının İstiklâl Marşı Yılı” olarak kutlanması için tüm hazırlıklarını tamamladı.

TYB olarak şu gerçeği hatırlamak ve hatırlatmak zorundayız; Geleceği planlarken geçmişi bilmek, çok değil 100 yıl önce bu topraklarda ne olup bittiğini, millet olarak var veya yok olma mücadelesinde istikbalimiz için kimlerin ne fedakarlıklar yaptığını, cephede savaşan, kürsüde konuşan kahramanlarımızı gençlerimize anlatmak zorundayız.

Ülkemiz zor bir coğrafyada bulunuyor, geçmişte olduğu gibi bugün de Ortadoğu’da küresel güç odakları akıttıkları kanla sınırları belirlemeye devam ediyor. Yani, 100 yıl öncesinde olduğu gibi halen kargaşa, kaos ve savaşlar devam ediyor.

İşte tüm bu belirsizlikler içerisinde, Türkiye’nin en önemli hedefi; millî birlik ve bütünlüğü sağlamak; Toprak, bayrak, din, dil, vaz geçmeyeceğimiz değerlerimizi korumak. Bu değerlere elbette kimi tarihî olayları,  şahsiyetleri, sembolleri de eklemek zorundayız.

Birlik ve beraberliğimizin sembolü; gönüllerimizi birleştiren, gelecek adına umut ve beklentilerimizi artıran, her okuduğumuzda “vatan, bayrak, millet” sevdamızı coşturan İstiklal Marşımızın TBMM’de Milli Marş olarak kabul edilişinin 100. Yılındayız.

Saygımızın gereği olarak ayağa kalkarak, ezbere okuyoruz ve kimin yazdığını biliyoruz; peki, İstiklâl Marşı´mızın ne zaman, hangi şartlarda ve nasıl yazıldığını, anlamını, neden “Korkma” diye başladığını, o an ülkemizin içinde bulunduğu durumu, merhum şairimiz Mehmet Âkif’in hangi duygular içinde bu satırları yazdığını kim ne derece biliyor?

Mehmet Âkif Ersoy Araştırmaları Merkezi; Bilenlerin hatırlaması, özellikle gençlerin öğrenmesi için tüm bu ve benzeri merak edilen sorulara, merak edilen konulara ışık tutmak amacıyla 2021 yılında hem yurt için de hem de yurt dışında bir yıla yayılmış bilgi şölenleri, paneller, konferanslar, Safahat okumaları, yarışma ve sergi programları hazırladı.

Muğlak, genel geçer, bilindik kutlama mesajlarının yerine, Âkif’e ve Milli Marşımıza yakışan bir hatırlama ve hatırlatma için Türkiye’nin yazarları, düşünür ve fikir adamları olarak milletimize bir çağrımız var;

Kamu kurumlarında, özel sektörde, yerel yönetimlerde, sivil toplum kuruluşlarında, ilk okuldan üniversiteye kadar tüm eğitim kurumlarında, iş dünyasında, doğudan batıya, güneyden kuzeye tüm illerimiz, ilçe ve köylerimize kadar tüm yurtta,  Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde, yurt dışı temsilciliklerimizde  2021 yılının “İstiklâl Marşı Yılı” olarak kutlanması büyük önem arz ediyor.

Çağrımıza ses verecek, kapsamlı bir millî mutabakata katkı sağlayacak   her kişiye her kuruma teşekkür ediyorum.

 

Benzer Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkan Başlıklar