Türk ve Suriyeli Kadınlardan, Kız kardeşlik Battaniyesi.
Türk ve Suriyeli kadınlar, Toplumsal Cinsiyete Dayalı Şiddete Karşı Mücadele için 16 Günlük Aktivizm Etkinlikleri kapsamında “kız kardeşlik battaniyesi” örerek dayanışma mesajı verdi. Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği’nin (SGDD-ASAM) Gaziantep’te bulunan SADA Kadın Gelişim ve Dayanışma Merkezi’nde 4 gün boyunca 48 parçadan oluşan battaniyeyi ören Türk ve Suriyeli kadınlar, yeni dostluklar kurdu ve beraber üretmenin mutluluğunu yaşadı. SGDD-ASAM Güneydoğu Anadolu Koordinatörü Hasan Can Pala, “59 kadının ördüğü kız kardeşlik battaniyesini kadınlara yönelik etkinliklerde sergilemeyi planlıyoruz” dedi.
Türk ve Suriyeli kadınlar ilmek imek işlediler duygularını kız kardeşlik battaniyesine… Kimi savaş nedeniyle ülkesini bırakıp nasıl yeni bir düzen kurmaya çalıştığını, kimi de ailesini çocuğunu anlattı battaniyeyi örerken… Bazıları ise dil engeline rağmen gülümseyerek iletişim kurdu. İşte o sıcak gülümseme yetti Türk ve Suriyeli kadınlar arasında kız kardeşlik köprüsünü kurmaya… Hikayeleri farklı olan ama birbirinden güç alan kadınlar, aralarındaki dayanışmayı göstermek için kız kardeşlik battaniyesi ördü. Birleşmiş Milletler (BM) Kadın Birimi Türkiye Ofisi’nin (UN Women Turkey), Japonya ile Norveç hükümetlerinin finansal desteği, SGDD-ASAM ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ortaklığında yürüttüğü projeler kapsamında faaliyet gösteren SADA Kadın Gelişim ve Dayanışma Merkezi’ndeki etkinlikte katılımcılara ayrıca kadına yönelik şiddet hakkında bilgilendirme yapıldı.
Ördükleri battaniye ile dayanışmanın önemini vurgulayan kadınlardan biri 48 yaşındaki Meha Ayıd. Kız kardeşliğin sevgi ve dayanışmayı kapsadığını belirten Meha Ayıd, “Kurslarda Türk arkadaşlarım var. İletişimimiz çok iyi. Ben Türk kadınlarıyla bir araya gelmeyi seviyorum. Türk kız kardeşlerimizle dayanışma göstererek battaniyeyi ördük. Bu battaniye geleceğe dair bir umudun simgesi. Türk kadınlarıyla daha sık aynı ortamda bir arada olmayı istiyorum” dedi.
SADA Kadın Gelişim ve Dayanışma Merkezi’ndeki etkinliklerde Türk kadınlarıyla arkadaşlıklar kurduğunu anlatan 43 yaşındaki Hene Halil, “Türk arkadaşlarımla dil sorunu yüzünden çok konuşamıyoruz ama ancak bu durum iletişim kurmamıza engel değil. Bizimle ilgileniyorlar. Bütün kadınlar kardeştir zaten. Birbirimizi geliştiriyoruz. Bu battaniye ile bütün kadınların el ele vermesiyle dayanışmamızı gösterelim istedik” diye konuştu. Suriyeli komşularıyla ilişkilerinin gayet güzel olduğunu anımsatan Esin Albayram ise “Kız kardeşlik; paylaşmak, iyi iletişim ve destek olmak demek. Kız kardeşlik battaniyesini yaparken kadınlar olarak bir araya geldik ve her toplumda aynı yüklere sahip olduğumuzu fark ettik… Birlikte üretmek keyifliydi” diye konuştu.
SGDD-ASAM Güneydoğu Anadolu Bölge Koordinatörü Hasan Can Pala, “Etkinliğimiz ile battaniyenin sıcaklık ve kuşatıcılığını da temel alarak farklılıkların birlikteliği ve dayanışmanın önemini vurgulamak istiyoruz.
ve dayanışmanın önemini vurgulamak istiyoruz. 16 Günlük Aktivizm etkinlikleriyle hem bireylere hem de kurumlara kadına yönelik her türlü şiddetin ortadan kaldırılması çağrısında bulunuluyor. Türk ve Suriyeli kadınlar da ördükleri battaniye ile bu etkinlik kapsamında dayanışmanın önemini vurguluyor” dedi.
Pala, SADA Kadın Gelişim ve Dayanışma Merkezi’nde toplumsal cinsiyet eşitliği temelli koruma faaliyetleri kapsamında; yararlanıcıların zorluklarla baş etme kapasitelerinin artırılmaya çalışıldığını, danışmanlık ve psiko-sosyal destek verilerek temel hak ve hizmetlere erişimlerinin desteklendiğini vurguladı. Pala, “SADA Kadın Gelişim ve Dayanışma Merkezi kadınların sahip olduğu potansiyeli ortaya çıkarmalarını ve seslerini daha çok duyurabilmelerini hedefliyor” diye konuştu.