Cumartesi, Kasım 16, 2024
Ana SayfaEğitimTürk dünyası şairleri 30 yıl sonra Bursa’da buluştu

Türk dünyası şairleri 30 yıl sonra Bursa’da buluştu

Türkiye’nin yanı sıra dünyanın farklı ülkelerinden gelen şairler şölen öncesinde Süleyman Çelebi ve Osman Gazi Türbelerini ziyaret ettiler.

Program öncesinde, 30 yıl önceki şölen fotoğraflarından oluşan sergi açılışı yapıldı.

Mahmut Bıyıklı ve Altynbek İsmailov’un sunduğu şölen, TYB’nin “Şölen belgeseli” gösterimi ile başladı.

80 şairin katılımıyla gerçekleşen şölenin açılışında bir konuşma yapan  Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni Daimi Heyet Başkanı D. Mehmet Doğan; 30 yıl önceki ilk programda gerçekleştirdiği konuşmadan alıntılar yaparak başladı.

Doğan: Kimimiz Taşkent’ten, kimimiz Almata’dan, kimimiz Bakü’den, Tebriz’den, İstanbul’dan, Üsküp’ten, Lefkoşe’den, Londra’dan, Kazan’dan, Bişkek’ten, Aşkabat’tan veya başka bir merkezden geldiniz. Sizinle birlikte, engin bir coğrafya geldi.   Dört deniz, yedi iklim geldi. Göğün bize mahsus mavisi geldi, bozkırın sarısı geldi, dağ çiçekleri geldi…” “Sizinle birlikte bu mekâna, Tanrıya yakarışlarımız, aşk ve hasret şarkıları, yurt türküleri,  kahramanlara yaktığımız destanlar ve ağıtlar geldi. Bütün renkleriyle hüznümüz, sevincimiz, aşkımız, ümidimiz, mücadelemiz geldi…” “Çok uzak yollardan geldiniz. Yoruldunuz muhtemelen, burada da yorulacaksınız. Bu yorgunluğun bir başlangıç olduğunu düşünün, çok zengin bir geçmişin geleceğe yönelik  işaret taşlarından birini burada hep birlikte dikeceğiz. Bunu asırlardır bekledik dostlarım. Ümidimiz, hasretimiz kadar kuvvetlidir…”  dedi.

Şölenin ilk programının Bursa’da düzenlenmesinin tesadüf olmadığını anlatan Doğan, bu ateşi gönüllerine Gümüşlü Kümbet’in ebedi sakini Osman Gazi’nin düşürdüğünü söyledi. Birçok edebi ismin yetiştiği topraklarda olmaktan mutluluk duyduklarını belirten Doğan, programda emeği geçenlere teşekkür etti.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, şiir dostlarını şiir şehri Bursa’da ağırlamaktan mutluluk duyduklarını söyledi. Bursa’nın Osmanlı devri edebiyatının ilk nüvelerinin verildiği yer olduğunu hatırlatan Başkan Aktaş, bir devletin sağlam temeller üzerine inşa edilmesinin ve geleceğe emin adımlarla ilerlemesinin ancak kendine has edebiyat-sanat eserlerinin vücut bulmasıyla mümkün olabileceğini vurguladı. Bursa’nın Ahmed Paşa’dan Lamiî Çelebi’ye, Ahmed Vefik Paşa’dan Süleyman Çelebi’ye, İsmail Beliğ’den Niyâzî-i Mısrî’ye kadar çok sayıda Osmanlı dönemi edebiyatçısının yetişmesine zemin hazırladığını anlatan Başkan Aktaş, “Türk ve yabancı seyyahlar, Bursa’ya bir şekilde yollarını düşürüp seyahatnamelerinde şehrin özellik ve güzelliklerine temas etmişler. Cumhuriyet devri ile birlikte Yahya Kemâl Beyatlı, Ahmet Haşim, Ahmet Hamdi Tanpınar, Nazım Hikmet Ran, Reşat Nuri Güntekin ve Sait Faik Abasıyanık gibi birçok edebiyatçı, Bursa’yı eserlerine konu edinmiş. Bunun yanı sıra Bursa’da ikamet eden Metin Önal Mengüşoğlu, Mustafa Baki Efe, İhsan Deniz, Mustafa Muharrem Tüfekçi, Cem Yavuz ve Nevzat Çalıkuşu gibi birçok edebiyatçı da eser vermeye devam ediyor. Ecdadımızdan aldığımız mirasa sahip çıkmak, yeni üretimlere ve tanışıklıklara zemin hazırlamak adına Büyükşehir Belediyesi olarak üzerimize düşeni yapıyoruz. “Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni” gibi gelenekleşmiş faaliyetlere destek olmak bizim için gurur verici” dedi

TYB Genel Sekreteri Mehmet Kurtoğlu da yaptığı konuşmada; “Türk dünyasının en büyük ve geniş katılımlı edebiyat ve kültür faaliyeti olan şölenin 1992 yılında Bursa’da başladığını, 15’incisinin de Büyükşehir Belediyesi’nin desteği “15 ülkeden 80 şairin katılımıyla” yine Bursa’da gerçekleştirildiğini dile getirdi. İlk törene katılan şairlerin katılımıyla programın düzenlediğini hatırlatan Kurtoğlu, programa ev sahipliği yapan Büyükşehir Belediyesi ile TİKA’ya, emeği geçenlere teşekkür etti.

Konuşmaların ardından, D. Mehmet Doğan tarafından Başkan Alinur Aktaş’a teşekkür beratı verildi.

Daha sonra, Bursa Büyükşehir Belediyesinin 2022 Türk Dünyası Kültür Başkentinin Bursa seçilmesi münasebetiyle düzenlediği “Türk Dünyası” konulu şiir yarışmasında dereceye girenlerin ödülleri takdim edildi.

“Türk Dünyası” konulu şiir yarışmasının kazananlarına da ödülleri takdim edildi. Talat Ülker “Azatlık Türküsü” şiiriyle birinci, Mustafa Bilir “Türk’ün Türküsü” şiiriyle ikinci ve Durmuş Kaya da “Sana Baktığım Zaman” şiiriyle üçüncü oldu. Birinciye 8 bin, ikinciye 6 bin, üçüncüye de 4 bin TL para ödülü verildi. Adem Alan “Ufka Yolculuk” şiiriyle ve Yunus Laçin de “Dasitan-ı Türk Dünyası” şiiriyle 2 bin TL’lik mansiyon ödülü aldı. Yarışmada, Gular Ismailova da “Türk’ün Devlet Ağacı” şiiriyle Seçici Kurul Özel Ödülü’ne layık görüldü.

Fasıllardan geçmeden önce Türk dünyasından şölene katılan şairlerden;  Azerbaycan’dan Firuze Memmedli, Özbekistan’dan Hurşit Davronov, Kosova’dan Altay Süroy, Kazakistan’dan Akushtap Baktygareeva, Kıbrıs’dan Arif Albayrak ve Türkiye’den M. Önal Mengüşoğlu şölenin önemine dair konuşmalar yaptılar.

Konuşmacılar Türk dünyasının sürekliliği olan bu şölenin tarihin kültür hazinesine yazılması gereken önemli bir faaliyet olduğunu belirterek Türkiye Yazarlar Birliği’ne teşekkür ettiler.

Günün ilk şiir faslı Süleyman Çelebi Şiir Faslı ile başladı. Bu fasıl da şiir okuyan şairler: M. Önal Mengüşoğlu-  Türkiye,  Turan Koç- Türkiye, Hurşit Davronov –Özbekistan,  Ali Ural- Türkiye, M. Atilla Maraş –Türkiye, Firuze Memmedli –Azerbaycan, Abdüşkür Muhammet- Uygur.

Eşrefoğlu Rumi Şiir Faslı’nın açılışını Ahmet Köseoğlu yaptı. Bu fasılda da ; Mehmet Aycı –Türkiye, Sıtkı Caney –Türkiye, Mehmet Kurtoğlu- Türkiye, Maria Mercanka –Moldova, Iskender Muzbeg -Kosova, Mustafa Muharrem -Türkiye, Atakhan Kozhogulov -Kırgızistan, Leyla Arsal- Türkiye.

Büyük bir coşku ile devam eden şiir şöleninin Niyazi Misri Şiir Faslı bölümünün açılışını ise Nazım Payam yaptı. Nazım Payam –Türkiye, Kenan Erdoğan- Türkiye, İdris Ekinci- Türkiye, Zebo Mirzaeva- Özbekistan, Altynbek İsmailov –Kırgızistan, Mustafa Sarı –Türkiye, Tayip Atmaca-Türkiye, Gökhan Akçiçek- Türkiye, Vural Kaya –Türkiye ve Mehmet Baş –Türkiye Niyazi Misri Şiir Faslında şiirlerini seslendirdiler.

Altay Süroy  -Kosova, Mehmed Arif –Mekedonya, Enver Çapar –Türkiye, Halil İbrahim Özdemir- Türkiye, M. Hanifi İspirli –Türkiye, Olgun Albayrak- Türkiye, Kamuran Tuna –Türkiye, Nevzat Çalıkuşu- Türkiye, Yasin Doğru –Türkiye ve Ethem Erdoğan –Türkiye şiir okudukları Bahaettin- Abdurrahim Karakoç Şiir Faslını ise Tayip Atmaca yönetti.

Bursalı şiir severlerin büyük ilgi gösterdikleri şölenin Erdem Beyazıt Şiir Faslını Mahmut Bıyıklı yönetti. Bu fasılda da;  Mücahit Ocakden –Türkiye- Muharrem Kaplan –Türkiye- Ahmadzadeh Gerami-Hamid İran- Akushtap Baktygareeva- Kazakistan- Shuhrat Orif –Özbekistan- Mahmut Bıyıklı –Türkiye- Ülker Piriyeva –Azerbaycan ve Cem Yavuz –Türkiye şiirlerini seslendirdiler.

Tomanbay Moldagali günün son şiir faslı oldu. Bu fasılda da; Mustafa Baki Efe-Türkiye, Abdurrahman Karakaş-Türkiye, Hacı Mahmut Erdemir-Türkiye, Bayram Kuşku- Bulgaristan, Arif Albayrak- Kıbrıs, Hayat Memiş –Romanya, Arazgul Rejebova –Türkmenistan, Şemsettin Küzeci –Irak, Ali Yağmuroğlu-Irak, Bayram Kuşku-Bulgaristan.

Şölenin ikinci gününde de  M. Akif İnan, Rauf Parfi ve Ragıp Karcı Şiir Fasıllarında şiirlerini seslendirecekler.

Benzer Haberler

Öne Çıkan Başlıklar