Cuma, Kasım 22, 2024
Ana SayfaSağlıkSıcak havalarda su tüketimine dikkat!

Sıcak havalarda su tüketimine dikkat!

Yaz mevsiminde sıcakların artması ile su kaybının sebep olabileceği hastalıklarla ilgili uyarılarda bulunan diyetisyenler, günde 2,5 litre su içilmesi gerektiğini ifade etti. Suyun az tüketilmesi sebebiyle vücutta artan yağ hücrelerinin artmasının, kilo alınmasına yol açtığı belirtildi.

Yaz mevsiminde artan sıcaklık, sağlık sorunlarını da beraberinde getirebiliyor. Yaz mevsiminde su tüketimi ve beslenme ile ilgili vatandaşlara uyarılarda bulunan uzman diyetisyenler, günde ortalama 2,5 litre su içilmesinin önemine dikkat çekti. Çay, kahve, gazlı içeceklerin su ihtiyacını gidermeyeceğini ifade eden uzmanlar, az su tüketiminin yağ depolanmasına sebep olacağını ve sebeple bireylerin kilo almalarına sebep olacağına vurgu yaptı.

“VÜCUT YÜZDE 20 SU KAYBETTİĞİNDE HAYATİ FONKSİYONLAR TEHLİKEYE GİRİYOR”

Suyun vücudun ısı dengesini sağladığını ifade eden Diyetisyen Eda Kıyısin, “Son zamanların en sıcak yaz ayını geçiriyoruz. Tabii bu süreçte su tüketimi daha da kıymetleniyor. Suyun eksikliğinde, vücudumuzda yağ hücreleri de arttığı için özellikle bu sıcak aylarda depolanan yağ da arttığı için hem kilo alımını tetikliyor hem de bu süreçte bizi halsiz bırakıyor. Bu noktada su, vücudun ısı dengesini sağladığı için bu sıcak aylarda mutlaka suyu takviye etmek lazım. Terleme ve solunum yoluyla attığımız sıvıyı da muhakkak su ile takviye edilmeli. Susuzluk, baş ağrısı yaptığı için yaz aylarındaki bu susuzlukla birlikte baş ağrıları da artmaya başlıyor. Susamak bize, vücudun yüzde 10 su kaybettiğini gösterir. Vücut yüzde 20’si su kaybettiğinde ise hayati fonksiyonlar tehlikeye giriyor. Bunun için susamadan su içiyor olmakta fayda var. Su tüketimini artırmak için alarm kurabiliriz veya yemeklerden önce ve sonra içebiliriz.” dedi.

“METABOLİZMAYI, BAĞIRSAKLARI UYANDIRMAK VE VÜCUDU KENDİNE GETİRMEK ADINA, SU ÇOK KIYMETLİ”

Uyandıktan sonra su tüketmenin önemli bir unsur olduğunu ifade eden Kıyısin, “Su tüketimi insanın kütlesiyle birlikte değişiklik göstermesiyle beraber, yağ oranı yüksek bireylerin daha da su tüketme ihtiyacı artıyor. Bunun için de bu bireylerde su tüketimi 3-4 litreye çıkabilir. 6-7 litre su tüketimi gerçekleştirildiğinde, su zehirlenmesi ile karşılaşabiliyoruz. Bunun için her şeyde olduğu gibi suda da denge kıymetli, tüketirken mutlaka dengeyi kurmamız lazım. Genelde sabah kalkar kalkmaz, 1 bardak su içilmesini öneriyorum. Metabolizmayı, bağırsakları uyandırmak ve vücudu kendine getirmek adına, su çok kıymetli. Bazı bireylerde, suyun tadını sevmediğiyle karşılaşıyoruz. Bu tür durumlarda da suyun içerisine nane yaprağı, tarçın, meyve parçacıkları ile suyu tatlandırabiliriz. Ama tabii ki de suyu su olarak tüketiyor olmak bizim için önemli” diye konuştu.

“AŞIRI YAĞLI, ŞEKERLİ BESİNLER YERİNE SEBZE, MEYVE VE TAM TAHIL AĞIRLIKLI BİR BESLENME TERCİH EDİLMELİDİR”

Yaz mevsiminde aşırı yağlı ve şekerli besinlerin tüketilmemesi gerektiğine vurgu yapan Çankırı Karatekin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Fatma Tayhan, “Akdeniz diyeti önerilebilir. Kızartmalar yerine haşlama, buğulamalar; ağır şerbetli tatlılar yerine dondurma ve sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Yaz sıcaklarından beslenme açısından dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da besin zehirlenmeleridir.

Özellikle tavuk, yumurta, süt, balık ve kremalı yiyecekler gibi potansiyel tehlikeli besinlerin tüketiminde daha dikkatli olunmalı, bu besinlerin hazırlanmasında hijyen kurallarına azami ölçüde uyulmalıdır. Dışarıda ve açıkta satılan yiyecekler tüketilmemeli, sıcak havalarda besin zehirlenmelerinde artış yaşandığından evde yemek yemeye özen gösterilmelidir” ifadelerini kullandı.

Benzer Haberler

Öne Çıkan Başlıklar