Pazar, Eylül 22, 2024
Ana SayfaGündemPROF.DR NECMETTİN ÜNAL " OKSİJENLE ÇALIŞILAN HER ORTAMDA YANGIN ÇIKMA OLASILIĞI MEVCUT!

PROF.DR NECMETTİN ÜNAL ” OKSİJENLE ÇALIŞILAN HER ORTAMDA YANGIN ÇIKMA OLASILIĞI MEVCUT!

NTV Televizyonu haber programına, Gaziantep’te özel bir hastanede meydana gelen talihsiz kazayla ilgili konuşan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Necmettin Ünal; hastanelerin Covit19’la yoğun bir mücadele sergilediğine işaret etti.

Ünal, “Oksijenle çalışılan her ortamda yangın çıkma olasılığı mevcuttur. artı, bu covit salgını sırasında Türkiye’de gerek yerli üretim gerekse başka ülkelerde yapılan çok sayıda cihaz kullanıldı ve bu cihazların kullanım süreleri çok uzun. Aralıksız kullanılıyorlar desem yalan olmaz. buradan kaynaklanan bir teknik hata sonucunda bu yangın ve patlama meydana gelmiştir diye düşünüyorum.”

Gaziantep’te özel bir hastanede gerçekleşen oksijen cihazından kaynaklı yangında ölenlerin sayısı 11’e yükselirken, konuyla ilgili incelemede devam ediyor. Olayın ardından Gaziantep’e giden Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül olay yerinde inceleme yaparak konuya ilişkin açıklamada bulundular. Sağlı Bakanı Koca açıklamasında “Yangın oksijen vermek için kullandığımız cihazdan çıktı. 20 yataklı yoğun bakımda yatan hasta sayısı 19 idi. 7 vatandaşımız olay anında, 1 vatandaşımız nakil sırasında, 1 vatandaşımız ise nakil yapılan hastanede 4.5 saat sonra hayatını kaybetti”

Bakan Koca’nın ardından değerlendirmede bulunan Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ise “Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığımız soruşturmayı hemen başlattı. Görevlendirilen iki savcımız soruşturma yapıyor. Süreç hızlı ve rutin şekilde yerine getiriliyor. Süreç ile ilgili bir ihmal varsa titiz bir şekilde araştırılacaktır. Vatandaşlarımız müsterih olsun” dedi.

Yurt Haberlerinde yayımlanan bir habere göre,  ön inceleme Bilirkişi raporunda olayın yaşanmasında hastaneye tüpü veren firmanın kusurlu olabileceği belirtildi. Bununla birlikte hastane personelinden “Doktor, hemşire, gece müdürü ve kat sorumlusundan oluşan 5 kişi ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı.

PROF.DR ÜNAL ” OKSİJENLE ÇALIŞILAN HER ORTAMDA YANGIN ÇIKMA OLASILIĞI MEVCUT!

Konuyla ilgili NTV Habere konuşan Bilim Kurulu üyesi Prof. dr. Necmettin Ünal yoğun bakımda gerçekleşen talihsiz kazaya ilişkin soruları yanıtladı. Ünal, “Bildiğim kadarıyla hastane sadece covit hastaları için 20 kişilik bir yoğun bakım açmış.  Covitli hastalar öncelikli hastalardır ve bu yoğun bakımlarda öncelikli tedaviler oksijen tedavileridir. Bizler yoğun bakımda hastanın boğazına tüp takarak suni solunum cihazlarına bağlamadan başka solunum tedavi yöntemleri denemekteyiz. bu tedavi yöntemlerinden biriside yüksek akımlı oksijen tedavisi. bu yöntemin ventiletöre bağlanma ve boğaza tüp açma açısından çok faydalı olduğunu gördük. Bu yöntem hem dünyada hem Türkiye’de artık yoğun şekilde kullanılıyor. Öğrendiğim kadarıyla yanan cihaz bu cihaz. yüksek akım bazında değilken yani cihaz standby konumundayken bir yangın çıkıyor. Bereket hastanenin altyapısı bence güzelmiş çünkü başka yerlere dağılmadan oraya, o bölüme oksijen sunumu otomatik kesiliyor. yangının başka bölümlere sıçrayıp daha fazla can kaybına engel olunuyor ama o bölüme oksijen gitmediği için ve o bölümdeki hastalarda hayati olarak oksijene bağlandığı için muhtemelen hastaların bir kısmı bu oksijen  kesilmesinden dolayı oksijensiz kaldıkları için hayatlarını kaybediyorlar. Diğer hastalar ise hızla diğer hastanelere transfer ediliyor. Tabi bu hiçbir yoğun bakımcının başına gelmesini istemeyeceği bir kaza. Cihazda niye yangın çıkar? Oksijenle çalışılan her ortamda yangın çıkma olasılığı mevcuttur. artı, bu covit salgını sırasında Türkiye’de gerek yerli üretim gerekse yapılan başka ülkelerden çok sayıda cihaz kullanıldı ve bu cihazların kullanım süreleri çok uzun. Aralıksız kullanılıyorlar desem yalan olmaz. buradan kaynaklanan bir teknik hata sonucunda bu yangın ve patlama meydana gelmiştir. Bir şeyi düzelteyim, bu bir oksijen tüpü değil. merkezi oksijen sisteminden gelen bir oksijen. ama oksijen kullanılan her ortamda alev alma ve yanma olasılığı mevcuttur. inceleme sonucunda bu cihazdan mı çıktı yoksa bağlantılardan mı çıktı bu ortaya çıkacak. yada bir sızıntı var oradan mı kaynaklı ortaya çıkacak.

Hastaların yangından değilde oksijensiz kalmalarından hayatını kaybettiklerini zannediyorum. Bu tür oksijen kullanan hastanelerde böyle durumlarda oksijeni otomatik olarak kesen sistemler bulunur. Yangının diğer bölümlere sıçramasına engel olmuştur bu arada içerideki hastalar oksijeni kesildiği için ölmüştür diye düşünüyorum. benim aldığım bilgiye göre patlama dolayısıyla ölen hasta olmadığı yönünde ancak kesin sonuçlar araştırma sonrasında ortaya çıkacaktır. sayın vali açıkladı yangından dolayı bir yaralanma yoktur dedi. buda yangının boyutlarını gösteriyor. zaten teşkilatli bir hastane anladığım kadarıyla, diğer hastaları hemen başka hastanelere transfer etmişler. tabi inceleme heyeti incelemelerini yaptıktan sonra her şey belli olur. şu anda netmiş gibi konuşup yönlendirme yapmanın doğru olmadığı kanaatindeyim.” Şeklinde konuştu.

Benzer Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkan Başlıklar