Michael Bernstam’a göre Irak, Suriye, Yemen Libya olarak göstermelik olarak ayrılan ülkelerin pratikteki varlığı kaybolurken Lübnan ve Bahreyn de yok olma eşiğinde. Sınırların yeniden çizilmesi gündemde.
Birinci Dünya Savaşı sonrasında Avrupalılar tarafından çizilen sınırlar yüz yıl sonra dağılma sürecine girdi.
Forbes’te yer alan ve Michael Bernstam tarafından yazılan makalede, Irak, Suriye, Yemen Libya olarak göstermelik olarak ayrılan ülkelerin pratikteki varlığı kaybolurken Lübnan ve Bahreyn’in de yok olmanın eşiğinde olduğu savunuluyor. Bernstam, Kürt bölgelerinin gelecekte yeniden birleşme ihtimalinin ise İran ve Türkiye sınırlarını tehdit ettiğini kaydediyor.
Yazar çok etnikli, çok dinli, çok halklı toplumlar tabiatı gereği istikrarsızlığa elverişli olduğunyu belirterek şu fadeleri kullanıyor:
“İstikrar ayrıca iç savaş öncesi Suriye’de, işgal öncesi Irak’ta, Bahreyn’de, Yemen’de ve Libya’da olduğu gibi, bir cemaatin topyekun denetiminin olduğu uzun süreli diktatörlüklerde ya da Sovyetler Birliğinde ve 2. Dünya Savaşı sonrası Çekoslovakya ve Yugoslavya’da olduğu gibi çatışmaları dengelediği merkezi hükümetlerde de yürütülebilir. Etnik siyasi rekabet bazı ülkeleri, Çekoslovakya ve başlarda Sovyetler Birliği’nde olduğu gibi barışçıl bir şekilde bölünmeye zorlayabilir, ya da eski Yugoslavya ve bugünün Ortadoğu’sunda olduğu gibi, ardı ardına gelen bir çok etnikler arası savaşa sürükleyebilir.”