Cumartesi, Ocak 11, 2025
Ana SayfaEkonomiKOBİ’ler için Yeşil Dönüşüm Projesi”nin altıncı etkinliği Gaziantep’te yapıldı

KOBİ’ler için Yeşil Dönüşüm Projesi”nin altıncı etkinliği Gaziantep’te yapıldı

“YEŞİL DÖNÜŞÜM BİREYSEL, KURUMSAL VE ULUSAL POLİTİKAMIZ HALİNE GELMELİ”

 

GÜNSİFED ev sahipliğinde, iş insanları ve uzmanların katılımıyla gerçekleşen etkinlikte, Türkiye’nin ihracatının üçte birinden fazlasını gerçekleştiren KOBİ’lerin yeşil dönüşüm sürecine adaptasyonuna yönelik öneriler ve projeler paylaşıldı.

 

23 Haziran 2022 / Gaziantep – Türkiye’nin en kapsayıcı bağımsız ve gönüllü iş dünyası örgütü Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), 120’yi aşkın ülkede faaliyetlerini sürdüren Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS) iş birliği ve Akbank’ın desteğiyle Şubat ayında başlatılan “KOBİ’ler için Yeşil Dönüşüm Projesi”nin altıncı etkinliği Gaziantep’te düzenlendi. Güneydoğu Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (GÜNSİFED) ev sahipliğinde yapılan etkinliğe Gaziantep Valisi Davut Gül’ün yanı sıra özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katılım gösterdi. Etkinlikte, yeşil dönüşümün iş dünyası için önemi ve kurumların Avrupa Yeşil Mutabakatı (AYM) kapsamındaki dönüşüme adaptasyonu bölgedeki paydaşlar ile birlikte ele alındı.

Süleyman Sönmez: “KOBİ’lerimiz ile AB arasında yeşil köprüler kurmalıyız”

Doğa ile uyumlu, çevre ile dost, dünya kaynaklarını hoyratça kullanmaya son veren bir ekonomi anlayışının küresel çapta standart hale geldiğini söyleyen TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez, “En büyük ticari ortağımız olan AB’deki KOBİ’ler ile Türkiye’deki KOBİ’lerin iklim krizi öncelikleri ve zorluklarının kesiştiğini görebiliyoruz. Bu zorluklar yeşil finansmana erişim, eko-inovasyon kapasitesinin geliştirilmesi, bilgiye erişim ve yeni iklim mevzuatına uyumun getirdiği ek idari yükün hafifletilmesi olarak sıralanıyor. Ülkemizin ihracatının üçte birinden fazlasını üstlenen KOBİ’lerimiz ile AB arasında kurulacak yeşil köprüler olmaksızın, Yeşil Mutabakat hedeflerinin gerçekleşmesi mümkün görünmüyor. Bu doğrultuda sorunlarımızı birlikte çözmemize destek olacak ortak KOBİ mekanizmaları ve platformları oluşturmalı, KOBİ’lerin yeşil dönüşümünü bütünsel olarak ele almalıyız. Yeşil dönüşüm hem bireysel hem kurumsal hem de ulusal politikamız haline gelmeli. Bu doğrultuda hükümetimizin kısa bir süre önce, ülke ekonomimizde sürdürülebilirliği esas alacak bir iklim kanununu 2022 yılı içerisinde gündeme getireceğini açıklamasını önemli bir adım olarak görüyor, ortak akıl ve istişare kültürü ile halihazırda birçok boşluğun bulunduğu bu alanda gerekli düzenlemelerin yapılacağına inanıyoruz.”

 

Bekir Öncel: “AYM, KOBİ’ler için fırsatlar barındırıyor”

 

Türkiye ile Almanya arasındaki diyaloğu ve iş birliğini farklı alanlarda geliştirmek ve pekiştirmek üzere 1985 yılında faaliyetlerine başladıklarını ifade eden KAS Türkiye Temsilciliği Proje Yöneticisi Bekir Öncel, Türkiye’nin AB üyelik sürecini desteklemek için de çaba gösterdiklerini dile getirdi. Öncel ayrıca Türkiye’nin ekonomik gelişimini, sosyal piyasa ekonomisi kriterleri dâhilinde desteklemek ve özellikle KOBİ’lerin serbest rekabet koşulları içerisinde güçlerini artırmak için ortakları ile eğitim ve bilgilendirme etkinlikleri düzenlediklerini anlattı. Yeşil dönüşüm sürecini ekonomi ve çevre yönüyle değerlendiren Öncel şunları söyledi; “AYM, müsebbibi insan olan ve dünyadaki yaşam alanlarımızı tehdit eden küresel iklim değişiklikleri ve çevresel kirlenme etmenlerini azaltmanın kaçınılmaz zorunluluğun bir parçasını oluşturuyor. İşte bu nedenle AYM’nin Avrupa ile önemli ticaret hacmine sahip Türk KOBİ’lerine etkileri ve getireceği zorlukların yanı sıra oluşturabileceği fırsatlar üzerine yapılan bu etkinlik serisinin faydalı olacağına inanıyoruz.”

 

Melis Özdeğirmenci: “Sürdürülebilirlik kapsamında KOBİ’lere özel tasarlanan ilk ve en kapsamlı paketi çıkardık”

 

Akbank KOBİ Bankacılığı Pazarlama Bölüm Başkanı Melis Özdeğirmenci, “Akbank olarak tüm KOBİ’lerin Sınırda Karbon Düzenlemesi sebebiyle karşılaşacakları riskleri fırsata çevirmeleri ve rekabet güçlerini artırmaları için harekete geçtik. Sektörde sürdürülebilirlik kapsamında KOBİ’lere özel tasarlanan ilk ve en kapsamlı paket olan ‘KOBİ Eko Dönüşüm Paketi’ ile KOBİ’lerin karbon ayak izlerini azaltmaya ve enerji giderlerini düşürmeye yönelik tüm faaliyetleri teşvik ve finanse etmeyi hedefliyoruz. KOBİ Eko Dönüşüm Paketi’yle dönüşüm kapsamında farklı amaçlara hizmet eden çeşitli kredi ürünleri ile KOBİ’lere finansman sağlamayı amaçlıyoruz. Bunun yanı sıra karbon ayak izi ölçümü, şirket ESG analizi uygulamaları ve danışmanlık hizmetleriyle de KOBİ’lerin mevcut durumlarını ve gelişim alanlarını tespit edebilmesine olanak tanıyoruz. İşletmelerin karbon ayak izlerinin azaltılması odağında ‘Yenilenebilir Enerji Kredisi’, yeşil ve temiz enerjiye geçişi için ‘Enerji Verimliliği Kredisi’, çevresel ayak izinin azaltılmasına yönelik ‘Atık Yönetimi Kredisi’, ‘Su Yönetimi Kredisi’, ‘Atık Su Yönetimi Kredisi’, ‘Sürdürülebilir Tarım Kredisi’ ve mobilitenin düşük karbon ekonomisine geçişine teşvik için ise ‘Temiz Ulaşım Kredisi’ni KOBİ’lerimizin hizmetine sunuyoruz. İşletme kredilerinde en fazla 5, yatırım kredilerinde ise en fazla 7 yıl vadeli ve ödemesiz dönem içeren kredilerin ödeme planları, müşterilerin nakit akışına göre düzenleniyor ve her projenin sürdürülebilirlik performansına bağlı olarak farklı faiz oranı uygulanıyor. Bire bir danışmanlıkla yürütmeyi hedeflediğimiz programı finans dışı hizmetlerle zenginleştirmeye devam edeceğiz” açıklamasında bulundu.

 

Enver Öztürkmen: “Şehirlerin kalkınma haritaları ortak akıl ile belirlenebilir”

GÜNSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Enver Öztürkmen ise kamu, belediyeler, sivil toplum, iş dünyası kurumları, akademi ve kentin ileri gelenleri olmak üzere yereldeki tüm aktörlerin bir araya geleceği ortak akıl ve ortak vizyon ile şehirlerin kalkınma yol haritalarının belirlenebileceğini ifade etti. Öztürkmen, “Dijitalleşme ile birlikte yeşil dönüşüm işletmelerimize, bölge ekonomimize ve ülkemizin kaliteli büyümesine de yarar sağlayacaktır. Karbon ayak izinden işletmelerde atık yönetimine, dijital dönüşüm yeşil ekonomiye geçişimizi de kolaylaştıracaktır. Öte yandan Avrupa’nın büyüme ve kalkınma stratejisi olarak uygulamaya aldığı, yasal çerçeve ve mevzuatların yanı sıra yeşil finansman kaynaklarının da planlandığı Yeşil Dönüşüm ülkemiz için riskler kadar önemli fırsatlar da barındırıyor. Risklerimizi azaltmak için uyum kapasitemizi güçlendirmek, iklim stratejimizi oluşturmak, yasal altyapı ile gerekli mevzuatları hayata geçirmek ve finansman kaynaklarımızı da yeşillendirecek mekanizmaları planlamak büyük önem taşıyor” diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından TÜRKONFED Yönetim Kurulu Üyesi ve Yeşil Dönüşüm Komisyonu Başkanı Onur Ünlü’nün moderatörlüğünde, TÜRKONFED Akademik Danışmanı Doç. Dr. Nazlı Karamollaoğlu ve Hedefler için İş Dünyası Platformu (B4G) Direktörü Nezahat Yıldırım’ın katılımıyla “Döngüsel Ekonomi” başlıklı bir panel düzenlendi. Etkinlik, uzmanlar ile katılımcıların yaptığı fikir alışverişi ile tamamlandı.

TÜRKONFED üyesi federasyon ve derneklerin ev sahipliğinde toplam yedi ilde düzenlenecek etkinliklerin tamamlanmasının ardından projenin çıktıları rapor haline getirilerek kamuoyu ile paylaşılacak.

Benzer Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkan Başlıklar