Perşembe, Aralık 26, 2024
Ana SayfaDünyaKeşmir'de Müslümanlarla Modi'nin partisi koalisyonda

Keşmir’de Müslümanlarla Modi’nin partisi koalisyonda

Hindistan’da, iktidardaki sağcı Hindu Bharatiya Janata Partisi (BJP), ülke tarihinde ilk kez Hindistan işgali altındaki Cammu Keşmir’i de yönetecek.

BJP’den yapılan açıklamada Pakistan ile Hindistan arasında yıllardır tartışma konusu olan Keşmir’de hükümeti kurmak için Müslümanlanrın partisi olan Keşmir Halkın Demokratik Partisi (PDP) ile koalisyon kurulduğu belirtildi.

Hindu lider Amit Şah, PDP’nin lideri Mehbube Müfti ile görüştükten sonra yaptığı açıklamada “Partilerimiz, fikir birliği sağlamak üzere. Kısa süre içinde BJP-PDP koalisyonu kurulacak” dedi. Yeni hükümetin, 1 Mart’ta Cammu Keşmir’de yapılan milletvekillerinin yemin törenin ardından kuruldu.

Keşmir’de Aralık ayında yapılan seçimlerin ardından hiçbir parti tek başına hükümeti kuracak sandalye sayısına ulaşamamıştı. Bunun ardından partiler arasındaki koalisyon pazarlığı başladı. Müslümanlar’ın büyük bir kısmı Hindistan’da iktidar olan Hindu milliyetçisi BJP ile koalisyon kurulmasına karşıydı. Ancak Keşmir’deki bazı Müslüman partiler Hindistan’ın merkeziyle ilişkilerini bozmamak için BJP ile koalisyona açık durmayı tercih ettiler. 

BJP İLE KOALİSYONUN ETKİSİ NE OLUR

Keşmir’de Hindistan’a karşı yürütülen siyasi mücadelenin yanı sıra silahlı bir mücadele de yürütülüyor. Hindu milliyetçisi bir partinin, nüfusunun büyük bölümü Müslümanlar’dan oluşan Keşmir’de iktidara gelmesinin bölgedeki gerilimi tırmandıracağı tahmin ediliyor. 

MODİ’NİN KEŞMİR’LE İLGİLİ GİZLİ AJANDASI VAR İDDİASI

BJP lideri olan Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin Keşmir konusunda gizli bir ajandası olduğu uzun zamandan bu yana dile getiriliyor. Bu gizli ajanda kapsamında, Keşmir’in statüsünü belirleyen Hindistan Anayasası’nın 370’inci maddesinin değiştirilmesi yönünde bir niyet olduğu ileri sürülüyor. 

Federal bir yapıya sahip olan ve eyaletlerden oluşan Hindistan’ın Anayasası’nın 370’inci maddesi Keşmir’i diğer eyaletlerden ayırıyor. Bu maddeye göre, diğer Hindistan vatandaşları Keşmir’de mülkiyet edinemiyor. 

Diğer taraftan, geçtiğimiz günlerde gündeme gelen, “Keşmir’in demografik yapısı değiştirilmeye çalışılıyor” tartışmaları da dikkate alındığında Modi’nin Keşmir’de Müslümanları azınlık konumuna düşürmeye çalıştığı kaydediliyor. Ancak tüm bu çabalara rağmen Keşmir’deki Müslüman nüfusun hızla artmaya devam ettiği belirtiliyor.

KEŞMİR BJP İÇİN PSİKOLOJİK BİR MESELE

Bir milyar civarında nüfusu olan Hindistan’da Müslümanlar yüzde 14’lük bir nüfus payına sahip. Ancak Hindistan’ın diğer bölgelerindeki Müslümanlar, Hindistan yönetimi için çok fazla dert edilmiyorlar çünkü azınlık grupları halindeler. 

Keşmir’de ise durum farklı ve bu yüzden de Keşmir, Hindistan için siyasi olmanın ötesinde psikolojik bir mesele. 

KEŞMİR’DE SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI, SİYASİ PARTİLERİN ÖNÜNDE

Keşmir’deki siyasi partilerin Hindistan hükümetine karşı çıkmaktan çekindikleri belirtiliyor bu yüzden siyasi partilerin Keşmir halkı üzerindeki etkinliğinin fazla olmadığı ifade ediliyor. Keşmir’de sivil toplum kuruluşlarının daha önemli oldukları belirtiliyor. Sivil toplum kuruluşları Keşmir’deki siyasi partilere göre daha rahat hareket edebiliyor. Bunlardan Hürriyet Hareketi, açık açık Hindistan’dan ayrılmak veya bağımsız olmak istediğini dile getirebiliyor.

BJP İLE KOALİSYON YAPAN PDP’NİN LİDERİ MÜFTİ KİMDİR?

Mehbube Müfti, Hindistan genelinde tanınan az sayıdaki Keşmirli Müslüman kadın siyasetçilerin başında geliyor. Müfti, 1959 yılında Anantnag bölgesinde dünyaya geldi. 

Müfti’nin babası da kendisi gibi siyasetçi olan Müfti Muhammed Seyid’dir. Muhammed Seyid, Hindistan’ın eski İçişleri Bakanlarından biriydi. 

Muhammed Seyid, 1989 yılında Hindistan İçişleri Bakanlığı için aday olduğunda, diğer kızı Rubaiye rehin alınmıştı. Mehbube Müfti’nin kız kardeşi Rubaiye rehin alındıktan birkaç gün sonra serbest bırakılmıştı. Ailenin Hindistan genelinde bu olayla birlikte tanınırlığı önemli ölçüde artmış, Muhammed Seyid de bu olaya rağmen Hindistan İçişleri Bakanlığı adaylığından vazgeçmemiş ve bakanlığa gelmişti. 

Mehbube Müfti, Keşmir Üniversitesi’nde hukuk eğitimi aldı. 1980’li yıllara kadar halk arasına karışmadığı belirtilen Mehbube Müfti’nin evliliğini bitirdikten sonra siyasi hayata atıldığı biliniyor. İlk olarak 1996 yılındaki seçimlerde Cemmu Keşmir meclisine girebilen Müfti’nin siyasi hayatı o zamandan bu yana aktif olarak devam etti. Eşinden boşanmış olan Mehbube Müfti’nin İltica ve İrtika isimlerinde iki kızı bulunuyor. 

KEŞMİR MECLİSİNDEKİ SANDALYE DAĞILIMI

Cammu Keşmir, Hindistan’ın Müslümanların çoğunlukta olduğu tek bölge. Keşmir’de meclis seçimleri Aralık 2014’te yapılmış, seçimlerde BJP meclisteki 87 sandalyeden 25’ini, PDP ise 28’ini kazanmıştı.

İngiltere’den 1947 yılında bağımsızlıklarını kazanan Hindistan ve Pakistan, Keşmir nedeniyle 1948, 1965 ve 1971’de savaşa girmişti. Keşmir 1989 yılından bu yana Hindistan işgali altında bulunuyor. 

Benzer Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkan Başlıklar