Seçimlerden sonra gençler için müjde yasaları bir bir devreye girdi.
İş kuran gençlerden 3 yıl vergialınmamasıyla ilgili tebliğ de yürürlükte. Detaylarını Sabah’tan Faruk Erdem yazdı. işte o detaylar…
Bugün 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı. Tüm gençlerimizin bayramını kutluyorum. Türkiye’de özellikle genç nüfusta görülen işsizlik oranları istenen seviyelerde değil. Bu yüzden diğer dezavantajlı kesimlerle birlikte gençler içinde başta kredi teşvikleri olmak üzere birçok yasal düzenleme yürürlüğe giriyor.
Genel sağlık sigortasında yeni mezun gençlerin primlerini 2 yıl devlet ödeyecek.
3.3 milyon gencin 25 yaşına kadar birikmiş 3.6 milyar liralık borcu silindi.
Çiftçi gençlere 30 bin lira hibe verildi.
İş kuracak gençlere 50 bin lira karşılıksız 100 bin lira faizsiz kredi imkânı getirildi…
75 BİN LİRA SINIRI
Bunlara ilave olarak da yeni iş kuran gençler için 3 yıllık bir vergi istisnası yürürlükte. Bununla ilgili ‘Gelir Vergisi Genel Tebliği’ yayımlandı. İlk defa işyeri açan ve vergi mükellefi olan gençler 3 vergi yılı boyunca kazançlarının 75 bin liralık kısmı için gelir vergisi ödemeyecek. Burada iş kurdukları tarihte 29 yaşını doldurmamış olmaları gerekiyor. Yaş dışında şu şartlar isteniyor: 1. İşe başlamanın kanuni süreçte bildirilmiş olması, 2. Kendi işinde bilfiil çalışılması veya işin kendisi tarafından idare edilmesi, 3. Tüm ortakların işe başlama tarihi itibarıyla şartları (29 yaşını doldurmamış olma şartı da dahil) taşıması, 4. İşletmenin üçüncü dereceye kadar akrabalardan devralınmamış olması, 5. Mevcut bir işletmeye veya mesleki faaliyete sonradan ortak olunmaması.
TARİHE DİKKAT
Bu şartlar yerine geldikten sonra 75 bin liranın altında kazanç elde edilse bile yıllık beyanname verilmesi gerekiyor. Yasanın Resmî Gazete’de yayımlandığı 10.2.2016’dan sonra açılan ya da devralınan işletmeler için istisnalar geçerli oluyor. Yine önemli bir şart da ilk defa işyeri açmak olarak belirleniyor. Yani bu tarihten sonra bir işyeri açan genç bunu 3 yıl dolmadan kapatıp daha sonra yeni işyeri açsa da bu ilk faaliyeti sayılmıyor.
VERGİ NASIL DÜŞÜYOR?
İstisna, her vergilendirme döneminde yıllık 75 bin lira olarak uygulanıyor. Bunun altında kazanç elde edildiğinde istisnadan yararlanılmayan tutar ertesi yıla devredilmiyor. 75 bin liranın üzerinde kazanç elde edildiğinde ise kalan miktar gelir vergisine tabi oluyor. Beyana tabi başka bir gelir olması halinde ise bu tutar yine vergiye tabi oluyor.
ÖRNEKLER
Mart 2016’da kuaför açan Bayan C.’nin bir yıllık kazancı 40 bin lira. Bayan C.’nin kalan 35 bin liralık tutarı ertesi yıla devredilmeyecek.
Bayan C. 80 bin lira kazanç elde ettiğinde ise kazancın 5 bin liralık kısmı gelir vergisine tabi olacak. Bayan C. aynı zamanda inşaat işleriyle de uğraşıyor olsaydı gelirler toplanacaktı.
Bayan C.’nin 40 bin liralık gelirinden başka 20 bin liralık da kira geliri olsaydı bu kez yine 40 bin liralık kısım vergiden istisna olacak, diğer beyannameye tabii kira gelirinin ise vergisi ödenecek.