İMO Gaziantep Şubesi’nden önemli açıklama:
“Hasarsız ve az hasarlı binalar olarak nitelendirilen binalarınıza dilerseniz geçebilirsiniz”
10 İli etkileyen Kahramanmaraş merkezli depremin ardından bina hasar tespit çalışmaları devam ederken, İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Burkay Güçyetmez, vatandaşların hasarsız ve az hasarlı binalara dilerlerse geçebileceklerini açıkladı.
İMO Gaziantep Şube Başkanı Burkay Güçyetmez, bina hasar bina tespit çalışmalarının il genelinde Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinesinde UHTE (Ulusal Hasar Tespit Ekibi) olarak Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği personeli,TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi, şehir dışından gelen akademisyenler ve gönüllü inşaat mühendislerinin çalışması ile resmi olarak yapıldığını belirterek, çalışmaların tamamen ücretsiz olduğunu vurguladı.
VATANDAŞLARA ÖNEMLİ DUYURU
Gaziantep il merkezindeki binaların önemli bölümünde bina hasar tespit çalışmalarının tamamlandığını ifade eden İMO Şube Başkanı Güçyetmez, “Hasarsız ve az hasarlı binalara dilerseniz geçebilirsiniz” çağrısında bulundu. Güçyetmez, “Hasar tespit çalışmaları çok hızlı bir şekilde devam ediyor. Vatandaşlar hasar tespiti yapılan binaların durumunu e-devlet üzerinden öğrenebilirler. Yapılan çalışmalarda Gaziantep merkez için binalarımızın çok büyük bir bölümünün hasarsız veya az hasarlı çıkması tek tesellimizdir. Vatandaşlar az hasarlı ve hasarsız binalardaki evlerine dilerlerse geçebilirler” diye konuştu.
YÜZYILIN EN BÜYÜK FELAKETİ
Burkay Güçyetmez, açıklamasını şöyle sürdürdü: Bizler inşaat mühendisleri olarak bir binanın tasarım depremini göz önüne alırken ; hafif şiddette ki depremlerde binada herhangi bir hasarın oluşmaması, orta şiddetteki depremlerde oluşan hasarın onarılabilir düzeyde kalması ve çok şiddetli depremlerde ise göçme olmaması ve herhangi bir can kaybının yaşanmaması prensibine göre tasarım yapılır. Yaşadığımız son depremler Deprem yönetmeliğinde yer alan Gaziantep deprem ivmeleri DD-2 ve DD-3 Tasarım Deprem ivmelerini aşmıştır. Yani bu durumda Gaziantep merkez için ayakta kalan yıkılmayan binalar için şunu söyleyebiliriz;statik projesi doğru kriterlere göre hazırlanmış ve yapımı da projesine uygun olarak yapılan binalar böylesine şiddetli bu depremlerde görevini yerine getirmiştir. Hasarlar elbette ki doğal olarak olacaktır.
ORTA HASARLI BİNALARIN GÜÇLENDİRİLMESİ GEREK
Bundan sonraki süreçte izlenecek yollar; Hasarsız ve hafif hasarlı binalar için halk isterse evlerine geçebilecektir. Orta hasarlı binalar için güçlendirme projeleri hazırlanıp yapının güçlendirilmesi işlemi yapılacaktır. Binalar 1 yıl içinde güçlendirilmez ise yıkım kararı alınacaktır. Güçlendirme işlemi ruhsat aşaması gibi güçlendirme ruhsatı ile resmi olarak yapılacaktır. Ağır hasarlı binalar için ise yıkım kararı alınacaktır. Halkımızın Bina hasar tespitleri için 30 günlük itiraz süresi vardır. Bunun için çevre şehircilik müdürlüğüne başvurabileceklerdir. İtiraz süreçlerinde tekrar ekipler hasar tespite geleceklerdir. Devlet yardımları ile ilgili duyuruları yetkililer mutlaka yapacaktır. Bina hasar tespiti çalışması ile mevcut bina durum tespiti ve riskli bina tespiti karıştırılmamalıdır. Bina hasar tespiti; Depremin hemen sonrasında kullanılabilme durumunu acil ve hızlı olarak ortaya koyabilmek için temel değerlendirme yöntemidir.
ASILSIZ BİLGİLERLE HAREKET EDİLMESİN
Gaziantep genelinde hasar tespit çalışmaları; T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinesinde, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi, ÇBS İl Müdürlüğü, şehir dışından gelen akademisyenler ve meslektaşlarımızın ortak çalışması ile resmi olarak ve tamamen ücretsiz olarak yürütülmektedir. Kamu oyunda bu çalışmalar için farklı cihazların kullanılması gerektiğini söyleyen ve para talep eden kişiler olduğuna dair bilgiler tarafımıza ulaşmaktadır. Bu söylentiler ve benzeri önermeler gerçeği ifade etmemektedir. Bu kişiler tespit edildikten sonra haklarında suç duyurusunda bulunulacaktır. Asılsız bilgilerle hareket etmemeniz önemlidir.
YARALARI BİRLİKTE SARACAĞIZ
Hali hazırda yürütülen ön hasar tespiti çalışmalarının yeterli olduğunu yoğunluk olduğundan gecikmeler olabileceğini ve e-devlet sistemindeki bina hasar tespit raporlarına göre hareket edilmesi gerektiğini kamuoyuna önemle duyururuz. Yüzyılın en büyük felaketini yaşadık. Binlerce vatandaşımızı kaybettik. Deprem çok sayıda üyemizi de bizden ayırdı. Yaşanan felakette hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Bu zor günleri birlik ve beraberlik içerisinde, yardımlaşma ve dayanışma ile aşacağız. Yaraları birlikte saracağız.Burada büyük bir özveri ile kendi imkanlarıyla gönüllü olarak çalışmalara katılan tüm üyelerimize teşekkür ediyorum. Halkımızın barınma sorununu çözmek için durmadan çalışıyoruz. İnşaat mühendisleri Odası olarak her zaman halkımızın yanında olmaya devam edeceğiz.”