“Hasar tespit çalışmaları AFAD öncülüğünde yapılıyor”
“Hasar tespiti için AFAD’dan randevu alma söz konusu değildir”
İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Burkay Güçyetmez, deprem felaketinin ardından oluşan hasarlı binalar konusunda vatandaşları uyardı. Güçyetmez, “Eğer inşaat mühendisi değilseniz binanızdaki hasarı tespit etmeniz mümkün değildir” dedi.
“AFAD’DAN RANDEVU ALMA SÖZ KONUSU DEĞİL”
Bölge olarak büyük bir felaketi yaşadığımızı belirten İMO Şube Başkanı Burkay Güçyetmez, vatandaşlardan hasar tespit çalışmaları ile ilgili çok soru geldiğini belirterek, “Öncelikle, hasar tespit çalışması için AFAD’dan randevu alma diye bir şey söz konusu değildir. AFAD yetkilileri ile bu konuda görüştük. Sosyal medyadaki iletişim numaraları sadece acil hatlar için ve enkazlar için kullanılacaktır” diye konuştu.
GÖNÜLLÜ ÜYELERİMİZLE SAHADAYIZ
Gaziantep’te 400 civarında gönüllü inşaat mühendisinin sahada olduğunu ifade eden Başkan Güçyetmez, şöyle devam etti:
“İMO Gaziantep Şubesi olarak AFAD ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile koordineli olarak çalışmalara destek veriyoruz. Gönüllü üyelerimiz ve AFAD yetkililerinden oluşan heyetler sahada hasar tespit çalışmaları için yayılmış durumda. Hasar tespit çalışmaları AFAD öncülüğünde ve koordinesinde yapılmaktadır. İnşaat mühendisi arkadaşlarımız bireysel olarak ya da Oda olarak hasar tespiti çalışması yapmamaktadır. Mevcut mevzuatımız ve yasal prosedürler gereği hasar tespit çalışması sadece AFAD öncülüğünde yapılıyor.
“MÜHENDİS DEĞİLSENİZ HASARI TESPİT EDEMEZSİNİZ”
Vatandaşların büyük bölümü evlerinden uzakta, soğukta ve zorlu şartlarda yaşamını devam ettirmeye çalışıyor. Doğal olarak hepsi bir an önce hasar tespiti yapılmasını ve evlerine geçmeyi istiyor. Bu konuda çok soru aldığımız için açıklama yapma ihtiyacı doğdu. Her geçen gün gönüllü üyelerimizden oluşan ekiplerimizi sahaya sürüyoruz. AFAD yetkilileri ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile beraber binaların hasar tespit çalışması için elimizden gelen çabayı göstermeye devam ediyoruz. Şimdilik hasar tespit yetkileri incelemeden evlerinize girmeyiniz. Eğer inşaat mühendisi değilseniz bir binanın ne kadar hasarlı olup olmadığını tespit etmeniz mümkün değildir.”
YETKİLİ KURUMLARIN AÇIKLAMALARINI TAKİP EDİN
Güçyetmez, Valilik ve AFAD gibi yetkili kurumların dışında yapılan bilgilendirme mesajları ve haberlere itibar edilmeyerek bilgi kirliliğinin önüne geçilmesini de istedi. Güçyetmez, “Gerekli bilgilendirme yetkililerce yapılmaktadır. Kaynağı belli olmayan, vatandaşı yanlış yönlendiren ve bilgi kirliliğine neden olan haberlere itibar etmeyin. Bu zor günleri birlik ve beraberlik içinde atlatacağız.”