Çarşamba, Ocak 22, 2025
Ana SayfaTeknolojiGökyüzü Gözlem Etkinliği Antalya'da

Gökyüzü Gözlem Etkinliği Antalya’da

Gökyüzü Gözlem Etkinlikleri Antalya’da başladı… TÜBİTAK`ın her yaştan gökyüzü meraklısını buluşturduğu Gökyüzü Gözlem Etkinlikleri 13 Ağustos`ta sona erecek.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Antalya’da gerçekleştirilen gökyüzü gözlem etkinliğinde konuştu. Havacılık alanında büyük projelerin durdurulduğunu ve yerli girişimlerin önlendiğini ifade etti. Etkinlik çerçevesinde 25 teleskopla gözlem yapılacak. Ve Türkiye’nin ilk uzay yolcuları da canlı bağlantı ile katılacak. Aynı zamanda, Türkiye’nin milli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A’nın test sona ermesi ile ülkenin dünyada ilk 10 ülke içine gireceği belirtildi.

Antalya’da gerçekleştirilen gökyüzü gözlem faaliyetinde açıklamalarda bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Son yüzyılda havacılık alanında büyük vizyoner projelerin önüne takoz koyulduğunu, hazin bir sonla üzerinin örtüldüğünü görmemiz lazım. Yakın tarihimiz yerli ve milli girişimlerin durdurulma örnekleriyle dolu” dedi.

VİZYONER PROJELERE TAKOZ

Her yaştan katılımcının olduğunu belirten Bakan Kacır, yaş ortalamasının 27 olduğunu söyledi. Gökbilimin tarihte çok önemli yerinin olduğunu da kaydeden Bakan Kacır, şöyle konuştu:

“Son yüzyılda havacılık alanında büyük vizyoner projelerin önüne takoz koyulduğunu, hazin bir sonla üzerinin örtüldüğünü görmemiz lazım. 1925 yılında ilk Türk uçağı Vecihi’yi, Vecihi Hürkuş uçurdu. Tarihe geçen bu başarısına rağmen Hürkuş, hapis cezası aldı. Bu, bu ülkede oldu. Nuri Demirağ da engellemelerden nasibini alan bir diğer girişimciydi. Türk Hava Kurumu için ürettiği uçaklar bilirkişi raporlarına rağmen kabul edilemez bulundular. Uçaklarına ihraç kısıtı geldi. Fabrikasını kapatmak zorunda kaldı. Şakir Zümre bombardıman uçakları için bomba üreten fabrikasını soba fabrikasına çevirmek zorunda kaldı. Yakın tarihimiz yerli ve milli girişimlerin durdurulma örnekleriyle dolu.”

TÜRKSAT 6A UYDUSU

Bakan Kacır, son 20 yılda uzay alanında yapılan atılımla Türkiye’nin uydularını milli kabiliyeti ile yapma imkanına kavuştuğunu söyledi. Bakan Kacır, haberleşme uydusuyla ilgili sürece ilişkin bilgi de verdi. TÜRKSAT 6A’nın test aşamalarının yıl sonuna kadar süreceğini ve tamamlanıp yörüngesine yerleşince Türkiye’nin kendi haberleşme uydusunu üreten dünyada 10 ülke arasına gireceğini beliren Kacır, şöyle devam etti: “Artık uzay birkaç ülkenin oyun sahası değil!”

“Türkiye, artık ‘uzayda biz de varız’ deme imkanına sahip. Ay’a kendi ürettiğimiz geliştirdiğimiz araçla erişeceğiz. En kritik bileşeni olan roket motorlarını yerli ve milli olarak üretiyoruz. Yerli ve milli imkanlarla geliştirdiğimiz uzay teknolojileri 2030 yılında 1 trilyon dolara ulaşması beklenen küresel uzay endüstrisinde ülkemizin rekabet gücünü üst seviyeye çıkaracak.”

Benzer Haberler

Öne Çıkan Başlıklar