DONDURULARAK KURUTULAN ÜRÜNLER AVRUPA’YA SATILACAK
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan ve İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA) tarafından desteklenen Oğuzeli Ezogelin Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’nin kullanımına sunulan Freeze Dry Tesisi ile kadınlar ihracata hazırlanıyor.
Dünyanın en gelişmiş kurutma yöntemini barındıran Gastronomi ve Tarımsal Eğitim Merkezi’nde üretim yapan kadınlar “Gastrotad” adıyla markalaşarak dijital pazardan yaptığı satışları geliştirerek Almanya, İtalya, Hollanda, Belçika başta olmak üzere Avrupa’ya ürün ihracatı yapmak için sertifikasyon sürecini başlattı. Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler ve Gıda Daire Başkanlığı destekleriyle ilerleyen kadınlar, sürecin olumlu sonuçlanması ardından kavun, muz, elma, çilek, mısır portakal ve mandalinadan oluşan, yüzde 97’nin üzerinde tazeye eşdeğer, 20 yıl raf ömürlü ürünlerini ihracat etmeye başlayacaklar.
Dünya nüfusunun artışı ile beraber önemli hale gelen tarım ve tarım tekniklerinin en iyi şekilde kullanılması, mevcut topraklardan en yüksek verimin alınması için çiftçileri eğitmek amacıyla Büyükşehir Belediyesi ve İKA iş birliğinde kurulan Gastronomi ve Tarımsal Eğitim Merkezi çiftçilere modern tarım teknikleri eğitimleri veriyor. Bu kapsamda ürünlerin besin değeri, tat, koku ve şekil özelliklerini değiştirmeden, tüm su içeriğini uzaklaştırabilen bir kurutma yöntemi olan Freeze Dry teknolojisi merkezde kurularak Büyükşehir’in “Tarıma Değer, Kadına Değer, Topluma Değer” Projesi ile Ezogelin Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’nin kullanımına tahsis edildi.
FREEZE DRY İLE KURUTULAN ÜRÜNLER BİRÇOK ALANDA KULLANILIYOR
Giderek kullanım alanı genişleyen dondurularak kurutulmuş gıdalar günümüzde atıştırmalık olarak, kahvaltılık gevreklerde, granolalarda, hazır çorbalarda ve yemeklerde, hazır kahvelerde, pastalarda, çikolatalarda, çaylarda, içeceklerde, doğal tatlandırıcı, renklendirici olarak tatlıcılıkta, gastronominin birçok alanında kullanılıyor.
SEÇKİN: ÜRÜNLER, DOĞRU GIDA, DOĞRU ÜRETİM TEKNOLOJİSİ VE İLKELERİ İLE YAPILAN BİR ÇALIŞMA
Konu hakkında açıklamada bulunan Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler ve Gıda Daire Başkanı Kenan Seçkin, 2014 yılında Türkiye’de ilk olarak Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı’nı kuran ilk belediye olduklarını ve 2020’de revizyona gidildiğini belirterek şunları kaydetti:
“İlçelerde kooperatifleşme ile ilgili yeni bir şube müdürlüğü kurduk. Burada dondurarak kurutma tesisimizi kurduk. Bununla ilgili Bilim ve Teknoloji Bakanlığı, İpekyolu Kalkınma Ajansı’na proje sunduk. 7 kadınımızla Oğuzeli Ezogelin Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi kurduk. Onlara bu teknolojiyi öğrettik ve tazesi ile bire bir katma değerli bir ürün üretimine başladık. Halkın faydasına sunmak için kadınlarımız çalıştırdık, onları kooperatife üye yaptık, hayatlarına dokunduk. Ürünlerimiz doğru gıda, doğru üretim teknolojisi ve ilkeleri ile yapılan bir çalışma. Sporcu içeceklerinde, gelişme çağındaki çocuklarda, diyet formlarında kullanılabilecek ürünler. Bunların sunumunu ve çalışmasını kadın kooperatiflerimizin üzerinden yaptık. Bu yatırım maliyetlerinin büyük bir bölümünü Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak biz verdik. Burada bir eğitim ve üretim merkezi oluşturduk. Buradaki amacımız kadınların hayatına dokunmak.”
TOĞAÇ: YÜKSEK KATMA DEĞER KAZANDIRDIĞIMIZ ÜRÜNÜ İHRAÇ EDECEĞİZ
Oğuzeli Ezogelin Kadın Girişimciler İşletme Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Saadet Toğaç Çolak ise 2 yıl önce kooperatifi kurduklarını aktararak, “6 çeşit ürünümüz var. Talebe göre diğer ürünleri de kurutacağız. Gün kurutmada ürünlerin tadı, şekilleri değişiyor. İçindeki besin değerleri ve uçucu yağlar uçtuğundan besin değeri yüzde 67’e kadar düşüyor. Bu teknoloji ile kuruttuğumuzda içindeki bütün besin değerlerini yüzde 97’ye kadar koruyor. Son yıllarda çocuklarda cips tüketimi çok arttı. Anneler sağlıklı gıda olarak kıtır olan bu ürünlerimizi veriyor. Çocuklarımızı hem sağlıklı beslemek için hem de bebekler için mama yapımında kullanabilirler. Kolay tüketildiğinden yaşlı insanlarda rahatlıkla yiyebilirler. Cumhurbaşkanımızın şehri ziyaretinde ürünlerimizden tattı ve ürünlerimiz için ‘Dört dörtlük’ dedi. Sağlıklı gıdaları halka ulaştırdığımız için teşekkür etti. Uluslararası satışlar için İtalya, Almanya, İngiltere’ye numune ürünler gönderdik. Ürünlerimiz beğenildi şuanda ihracat yapmak İçin sözleşme aşamasındayız. Yüksek katma değer kazandırdığımız ürünü Avrupa ya satabileceğiz” diye konuştu.
Freeze Dry teknolojisi ile artı 4 derecede depolanan ürünler yıkayıp doğradıktan sonra eksi 20 derecelik deep freeze odalarımıza alınıyor. Donan ürünleri vakum makinelerine alınarak katı haldeki suyu gaz olarak dışarı çıkartılıyor. Yüksek sıcaklığa maruz kalan gıdalar besin ve vitamin değerlerini, aromasını, kokusunu ve rengini büyük oranda kaybederken; dondurarak kurutma yöntemiyle düşük sıcaklık ve düşük basınç altında kurutulan ürünler ise besin ile vitamin değerini, aromasını, kokusunu, rengini ve şeklini koruyor.