Gaziantep Valisi Davut Gül, Gaziantep Gazeteciler Cemiyetini ziyaret ederek, basın mensuplarıyla bir araya geldi. GGC Başkanı İbrahim Ay’a hayırlı olsun dileklerini ileten Vali Gül, kent gündemi ve yapılan çalışmalar hakkında gazetecilere bilgiler verdi. Gaziantep Valisi Davut Gül, Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret ederek, başkan İbrahim Ay ve yönetim kurulu üyelerine hayırlı olsun dileklerinde bulundu.
GAZİANTEP DİNAMİK BİR ŞEHİR
Ziyarette konuşan Vali Gül, bütün sorunların temelinde eğitim yattığını belirterek, eğitimle ilgili çalışmalar hakkında bilgililer verdi. Gül ‘’Gaziantep dinamik bir şehir. Şu sorun ortadan kalktı dediğiniz an başka bir sorun başlıyor. Çünkü şehir gelişiyor sektör gelişiyor. Sektöre yeni girenler oluyor. Geçmiş dönemde, özellikle konutla ile çok önemli çalışmalar yapmışsınız. Bu ve buna benzer çalışmalar sektöre güç katıyor. Biraz önce söylediğiniz üniversite ile yapacağınız protokol çok kıymetli. Belki bu şöyle geliştirilebilir. Lisans mezunu gazetecilerin yüksek lisansa devam etmesinin kapısı açılabilir. Yaklaşık 3 yıldan beri Gaziantep’te görev yapıyorum. Hepinizin desteğini gördüm. 100. Yılda 100 hayırsever kampanyasına hayırseverler maddi destek verdiler ama en büyük desteği de basın camiası verdi. Onları motive ettiniz güzel işleri alkışladınız. Bu bir hayır yarışına döndü. Burada bizim projenin arkasında sizin durmanınız, aslında bu rakamların artmasına vesile oldu. Bu yüzden herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum’’ dedi.
TARİHİ BİR ORANI YAKALAMIŞ OLACAĞIZ
Gaziantep’in eğitime verdiği önemi anlatan Gül ’’Gaziantep’in gerek hayırseverlerin yaptırdığı okullarla, gerekse yapılacak okullarla birlikte gerçekten tarihinde görmediği bir oranı yakalamış olacağız. Okul öncesinde bu böyle olacak. Temel eğitimde, orta öğretimde böyle olacak. Okul öncesi şundan dolayı önemli . Kente iç ve dış göçle gelen çok sayıda öğrencimiz var. Bunlar çoğunun ekonomik olarak imkanları kıstlı. Bunlar okul öncesinde yeterli eğitimi alamazlarsa başlangıç itibarıyla dezavantajlı başlamış olacaklar. Yani 5. Sınıfta aynı şartlarla başlayamayan ömrünün sonuna kadar bu açığı kapatmada zorlanıyor.’’ Dedi.
YÜZDE YÜZ OKULLAŞMIŞ OLACAKLAR
Gül ‘’Birincisi 138 tane ana okulu yapılacak. Yani ana sınıfı çağına gelen çocukların tamamı ana okuluna gidecek ve yüzde yüz okullaşmış olacaklar. 3-5 arası kreşe gitmesi gereken çocuklarında yüzde 50’si okullaşmış olacak. Okullarda diğer bir sorumunuz ise yemekle ilgili, bakıcıyla ilgili para toplanması. Şimdi Aile bakanlığımız bir proje başlattı. Sosyal yardımlaşmaya kayıtlı bütün çocukların bütün masraflarını aile bakanlığı karşılayacak. Bu şu anlama geliyor okul yok okula göndermiyoruz. Okula para veremiyoruz mazereti ortadan kalkacak. Bu vesile ile eğitimde fırsat eşitliği sağlanacak. Nerden bakarsak bakalım bütün sorunların kaynağında eğitim olduğunu görürüz. İnşallah Gaziantep’in gelecek 10 yıllarının gelecek 20 yıllarının bugünlerden daha iyi olacağını göreceğiz.’’ Dedi.
MESLEKİ EĞİTİM ÇOK ÖNEMLİ
Mesleki eğitimin önemine de değinen Gül ‘’Ortaokulu bitiren bir çocuk çalışmak istiyorsa çıraklık yapmak istiyorsa kayıt dışı olmadan kayıt altında çalışabilecek. Nasıl çalışacak Sigortasını devlet yapacak. Asgari ücretin yüzde 30 oranında bir ücreti devlet ödeyecek. Yani lise birinci sınıfa giden bir çocuk sizin gazetede çalışırsa devlet buna 1250 TL para verecek. Sigortasını yapacak. 4 yıl sonra lise diplomasını verecek. Haftanın bir günü okula gidecek , diğer günler iş yerinde olacak. Bu şu anlama geliyor. Hani sokakta görüyoruz ya şu çocuğun mendil satması lazım, çok ihtiyaç sahibi. Kimsenin mendil satmasına dilencilik yapmasına gerek yok. Kimsenin kayıt dış adam çalıştırmasına gerek yok. Berberde, kuaförde, lokantada gördüğümüz her çocuk, ustalık, kalfalık, çıraklık, ilişkisi içerisinde belgesini alacak parasını kazanacak. Lise sondada asgari ücretin yarısını alacak. Mezun olduktan sonrada kendi işini kurmak istiyorsa da KOSGEB’ten 100 bin lira hibe üzerine de ihtiyaç varsa çok düşük faizli kredi alabilecek. Kendi kuaför dükkanını, kendi kaynakçı dükkanını, lokantasını açmak istiyor. Çeşit çok fazla 100 den fazla sektörde çalışabiliyor. Çocukların meslek sahibi olmaları lazım. Hayata atılmaları lazım ve devletin kontrolünde sigortalı, kontrollü bir belge almaları lazım. Bu çocuk işçiliği değil mi diyeceksiniz. Çocuk işçiliği bizim mevzuatımızda 14 yaş ve altı. Yani çocuk orta okulu okumadan bunu yapmak isterse bu çocuk işçidir. ‘’ diye konuştu.
PROBLEMİMİZ OLDUĞUNDA SAYIN VALİMİZ ORADA.
Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İbrahim Ay’da Cemiyeti ziyaret eden Gaziantep Valisi Davut Gül’e bu ziyareti için teşekkür ederek şu ifadelere yer verdi: “Sayın valimiz göreve geldiği ilk günden bugüne Gaziantep’teki çalışmaları ile göz dolduruyor. Gaziantep’te göreve başladığında eğitime çok önem vermişti. Yüzüncü yılda 100 hayırsever kampanyasını başlattı ve Gaziantep basını ve Gaziantepliler gerek makaleleri ile gerekse yapılan haberler ile bu projeye destek oldu.Sayın valimizi ben burada kutluyorum. yüzüncü yılda 100 hayırsever kampanyasına 150’ye yakın eseri Gaziantep’e kazandırarak önemli bir ilke imza attı. Adını altın harflerle tarihe geçirdi. Biliyorsunuz
Gaziantep turizm kenti, ekonomi kenti, gastronomi kenti ve inşallah bu yatırımlar bitince bir eğitim kenti olacak. Aynı zamanda sağlığa da çok önemli hizmetleri var. Her alanda sorunumuz olduğunda, problemimiz olduğunda sayın valimiz orada. İnşallah Gaziantep sağlık şehride olacak. Yapılan yatırımlar bittikten sonra bölgeye hitap edecek. Ben sayın valimizi tüm meslektaşlarım adına başarılı projelerinden dolayı kutluyorum”
2022 YILINDA GAZETECİLER İÇİN EĞİTİM YILI OLACAK
Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti 250’ye yakın üyesi olduğunu belirten Ay’’ gerek günlük gazeteler gerek resmi ilan gazeteleri, resmi ilan alan almayan günlük yayın yapan gazeteler, internet haber siteleri, Televizyonlarımız, radyolarımız, dergilerimiz ile Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti bünyesinde faaliyet göstermektedir. Güçlü bir yapımız var. Gaziantep basınının aslında uzun bir tarihe dayalı yapısı var. Bu yıl Gaziantep basının 150’inci yılı. Geçtiğimiz gün Gaziantep barosu ile önemli bir protokole imza attık. Gaziantep’te haber yapan arkadaşlarımız yaşadığı sorunlarda hukuki anlamda ücretsiz avukatlık desteği alabilecekler. Yine yarın Gaziantep Üniversitesi ile çok önemli bir projeye imza atacağız. Üzerinde ben, arkadaşlarım ve İletişim Fakültesi dekanımızın uzun zamandır çalıştığı Gaziantep’te bulunan 600’e yakın iletişimde, radyoda ve TV bölümünde okuyan arkadaşlarımız var. Onları Gaziantep basınına nasıl entegre edebiliriz? Çalışmalar, faaliyetler, söyleşi, etkinlikler düzenleyeceğiz. Biliyorsunuz sayın valim 600 tane öğrencimiz okuyor ama dönüp baktığımızda 6 tanesini sektöre kazandıramıyoruz. Bu sebeple burada bir havuz oluşturacağız; radyolara, tv’lere, gazetelere bu arkadaşlarımızı entegre etmeye çalışacağız. Eğitimler vereceğiz, bölgeye hitap eden bir çalıştay düzenleyeceğiz. Kısacası Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti olarak 2022 yılında eğitime önem vereceğiz. Gaziantep, 2022 yılında gazeteciler için eğitim yılı olacak.’’ diye konuştu.