Perşembe, Aralık 26, 2024
Ana SayfaGündem"Dezenformasyonla mücadele ve basın yasası" TBMM'ye sunuldu

“Dezenformasyonla mücadele ve basın yasası” TBMM’ye sunuldu

Sosyal medya platformlarında algı ve yalan haberciliğin yaygınlaşması ve toplumun huzur ve asayişini ciddi boyutlarda tehdit etmesi konusunda kamuoyunun talepleri ve beklentisine uygun şekilde hazırlanan yasa, bir çok ana başlıkta düzenlemeler içeriyor.TBMM’ye sunulan yasa teklifinde şu maddeler yer alıyor:İNTERNET HABER SİTELERİNDE ÇALIŞANLAR BASIN MENSUBU OLACAK

Bu yasaya dek internet haber merkezli kuruluşlarda çalışan medya emekçileri mevcut basın kanunu ile gazetecilerin yararlandığı haklardan faydalanamamaktaydı. Gazetecilere tanınan hak ve imtiyazlardan faydalanmak için gerekli olan basın kartı, yeni yasayla şartları karşılayan internet habercilerine, spikerlerine, editörlerine ve yayıncılarına da verilecek.

YALAN HABER YAYMA SUÇU TANIMLANIYOR

TCK’ya eklenen madde ile “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma suçu “tanımlanıyor. Suçun oluşması için 5 şart aranıyor. Buna göre belirlenen şartlar ise şu şekilde belirtiliyor;

  1. Yayılan haber gerçek olmamalıdır.
  2. Ülkenin güvenliği ve kamu sağlığı ile olmalıdır
  3. Halk arasında panik, korku ve endişe oluşturma kastı taşımalıdır
  4. Kamu barışını bozmaya elverişli olmalıdır.
  5. Aleni (Yani ilgisi olmayan kişilere ulaşabilir)olmalıdır

SOSYAL MEDYA ŞİRKETLERİNE TÜRKİYE’DE OFİS AÇMA YÜKÜMLÜLÜĞÜ GELECEK

Belirli bir kullanıcı sayısı olan sosyal ağ şirketlerinin temsilcilerinin Türk vatandaşı olmamaları ve Türkiye’de ikamet etmemeleri nedeniyle hukuki muhatap bulamama sorunu aşılacak.

Yeni düzenleme ile sosyal ağlara Türkiye ofisi açma ve Türkiye temsilcisi bulundurma zorunluluğu getirilecek.

YAYILAN İÇERİK DERHAL ORTADAN KALDIRILABİLECEK

SOSYAL MEDYA PLATFORMLARINA BTK’NIN DENETLEMESİ KOŞULU GETİRİLİYOR



GENEL KURULDA KABUL EDİLDİ

Basın, sosyal medya ve internet haberciliğine ilişkin düzenlemenin ilk iki maddesi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Buna göre, Basın Kanunu’nun amaçları arasına basın kartına ilişkin usul ve esasları belirlemek de eklenecek. İnternet haber siteleri süreli yayın kapsamına alınacak.

TBMM Genel Kurulunda, Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin ilk iki maddesi kabul edildi.

Kabul edilen maddelere göre, yasal zemine kavuşturulmaları için internet haber siteleri ile basın kartına ilişkin konular, Basın Kanunu’nun kapsamına alınarak, radyo, televizyon, kamu kurum ve kuruluşlarının yürüttükleri enformasyon hizmetlerinde çalışan kamu personeli, basın kartı düzenlenmesi bakımından süreli yayın çalışanları gibi değerlendirilecek. Basın Kanunu’nun amaçları arasına basın kartına ilişkin usul ve esasları belirlemek de eklenecek. Teklifle basın kartı talep eden medya mensupları ve enformasyon görevlileri, kanun kapsamına dahil edilecek.

İnternet haber siteleri de süreli yayın tanımı kapsamına alınacak. Teklifte “internet haber sitesi”, “İletişim Başkanı”, “İletişim Başkanlığı”, “Basın Kartı Komisyonu”, “medya mensubu”, “enformasyon görevlisi” de tanımlanıyor.

 

TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, kanun teklifinin birinci bölümündeki iki maddenin kabul edilmesinin ardından birleşime ara verdi. Bilgiç, aradan sonra komisyonun yerini almaması üzerine yarın saat 14.00’te toplanmak üzere birleşimi kapattı.

 

Benzer Haberler

Öne Çıkan Başlıklar