14 Mayıs’ta yapılan milletvekili genel seçimlerine CHP listelerinden giren DEVA Partisi 15, Gelecek Partisi ve Saadet Partisi 10, Demokrat Parti ise 3 milletvekilliği kazandı. Seçimlerin ardından, 3 parti arasında “Meclis’te grup kurma” konusunda görüşmeleri başlamıştı.
PARTİ İSMİ KONUŞULMUŞTU
Üç siyasi partinin yeni bir çatı parti altında grup kurma konusunda uzlaştığı belirtilmiş, yeni parti ismi bile düşünülmüştü. “Demokrasi İçin Birlik” veya “Demokrasi İttifakı” isimlerinin konuşulduğu esnada süreç tıkanarak görüşmelerden sonuç çıkmadı.
DEVA Partisi, Gelecek Partisi ve Saadet Partisi arasında devam eden, Meclis’te grup kurulmasına ilişkin görüşmelerde yeni kurulacak bir parti çatısı altında birleşilmesi formülü rafa kalktı.
GRUP KURMAK İÇİN EN AZ 20 SANDALYE ŞART
Meclis’te grup kurabilmek için en az 20 sandalyeye sahip olmak gerekiyor. 3 parti, bu amaçla bir süredir toplantı halindeydi. Masadaki formüle göre, her parti 7’şer milletvekili vererek bir çatı altında grup kuracak böylece partiler kurumsal kimliklerini de muhafaza edecekti.
SAADET PARTİSİ’NİN TEKLİFİ SÜRECİ TIKADI
Kulislere yansıyan bilgilere göre, Saadet Partisi’nden son toplantıda bir hamle geldi. Meclis grubunun Saadet Partisi çatısı altında kurulması önerildi. Bu önerinin ardından Meclis’te grup kurmak için yürütülen görüşmeler şu aşamada tıkandı.
DEVA’DAN ‘SONA ERDİ’ AÇIKLAMASI
Öte yandan katıldığı bir televizyon programında açıklamalarda bulunan DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, üç partinin Meclis’te grup kurma düşüncesinin sona erdiğini duyurdu.
“MODELİN UYGUN OLMADIĞI KANAATİNE VARDIK”
Yeneroğlu, “DEVA Partisi’nde de arkadaşlarımızın çok büyük bir ekseriyeti ortak grubun ciddi komplikasyonlar doğuracağını ve üç partinin de kendi politikalarını, kendi kimliğini yıpratacağını ve bu sebepten dolayı bu modelin uygun olmadığı kanaatine vardık” ifadelerini kullandı.