İslam İşbirliği Gençlik Forumu (ICYF) 5. Genel Kurulu, İstanbul’da, başladı. Genel Kurul’da Taha Ayhan, ICYF’in başkanlığına yeniden seçildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan Kurul’a video mesaj gönderdi.
İslam dünyasındaki gençlerin, ülkeleri ve tüm dünya için potansiyellerini tam olarak kullanmalarını sağlamalarına yönelik stratejilerin ele alındığı 56 üye ülke temsilcisinin katıldığı İslam İşbirliği Gençlik Forumu (ICYF) 5. Genel Kurul’un açılışı Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Genel Kurul’a ilk gün Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak ve Dünya Etnospor Konfedarasyonu Başkanı Bilal Erdoğan katılım gösterdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kurul’a video mesajı gönderdi.
Genel Kurula ayrıca; Tataristan Cumhuriyeti Reisi Yardımcısı Timur Süleymanov, Azerbaycan Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Ferhad Hajiyev, Filistin Gençlik ve Spor Konseyi Başkanı Jibril Rajoub, Gambiya Gençlik ve Spor Bakanı Bakary Y. Badjie, Uzbekistan Gençlik Politikaları ve Spor Bakanı Yardımcısı Dilnozakhon Kattakhanova, SMİİC Genel Sekreteri İhsan Övüt, SESRIC Genel Direktörü Zehra Zümrüt Selçuk, İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkelerin Türkiye’deki büyükelçileri, milletvekilleri ve belediye başkanları da katıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: “İslam ülkelerinin Gazze’deki İsrail zulmüne ortak tepki vermesi için temaslarımızı sürdürüyoruz”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gönderdiği video mesajda, başarılı geçmesini dilediği Genel Kurul’un gençlerle birlikte tüm İslam alemi ve insanlık için hayırlara vesile olmasını diledi.
Gençlik Forumu’nun tohumlarını 2004 yılında Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile birlikte attıklarını hatırlatan Erdoğan, “Başkanımızın ve ekibinin de gayretleriyle giderek adından daha fazla söz ettiriyor” ifadesini kullandı.
Erdoğan, İslam Gençlik Forumu’nun bugün Asya’dan Afrika’ya, Amerika’dan Arap Yarımadası’na kadar geniş bir coğrafyada Müslüman gençlere yönelik yürüttüğü faaliyetleri yakından takip ettiklerini dile getirdi. Erdoğan, İslam İşbirliği Gençlik Forumu’nun Filistin davasında her daim sergilediği dirayetli ve aktif duruşu takdirle karşıladığını ifade ederek, şunları söyledi:
“Müslüman gençler olarak sizlerin birlikte hareket etmenizin ne kadar hayati öneme sahip olduğunu 7 Ekim’den bu yana Gazze’de ve işgal edilmiş Filistin topraklarında yaşanan katliamlarda bir kez daha müşahede ettik. Tüm dünyanın gözleri önünde İsrail’in işgalci güçleri, çoğu çocuk ve kadın 28 bin Filistinli kardeşimizi canice şehit etti. İsrail’in doğrudan sivilleri hedef alan bombardımanları sonucu 67 binden fazla Filistinli masum yaralandı.
Bu saldırılar karşısında Türkiye olarak Filistinli kardeşlerimizle tam bir dayanışma içindeyiz. İnsani yardım malzemelerinin ulaştırılmasından kanser hastalarının ülkemize getirilerek tedavilerinin sağlanmasına kadar pek çok adım attık. Uluslararası alanda İsrail’in işlediği insanlık ve savaş suçlarının gözlerden kaçırılmaması adına yoğun çaba harcıyoruz. İslam ülkelerinin Gazze’deki İsrail zulmüne ortak tepki vermesi ve ortak hareket etmesi için diplomatik temaslarımızı sürdürüyoruz. Filistin’de işgal politikaları ve katliamlar sona erince 1967 sınırları temelinde, başkenti Kudüs olan, bağımsız, egemen ve toprak bütünlüğü haiz bir Filistin devleti kuruluncaya kadar mücadelemizi devam ettireceğiz.”
Hakan Fidan: “İslam ve Kur’an düşmanlığı, fiziki müdahaleye ve hakarete dönüşmüş durumda”
ICYF 5. Genel Kurulu’nda katılımcılara hitap eden Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İslam dünyasında eksik olan konuların başında kurumsal iş birliğinin geldiğini, özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde izlenen dış politikada İslam dünyasındaki iş birliğinin kurumsallaşması, İslami işbirliği örgütlerinin daha aktif hale gelmesi konusunda çok mesai sarf ettiklerini belirtti.
Fidan, İslam dünyasının çeşitli meydan okumalarla karşı karşıya olduğunu ifade ederek, “Bunlar, siyasi, düşünsel, ekonomik gibi birçok alanda sınıflandırılabilecek meydan okumalar” dedi. Dışişleri Bakanı Fidan, yaptığı konuşmada, “Müslüman karşıtlığı, Müslümanların ve İslam’ın başka ülkelerde kötülenmesi, hor görülmesi, hakaret edilmesi, kimliklerinden dolayı ayrımcılığa tabi tutulmaları ve Müslümanlara düşmanlık üzerinden siyaset yapılması giderek artan trend haline dönüştü” ifadelerini kullandı. Müslümanların tehditlerle her geçen gün daha fazla karşı karşıya kaldığına işaret eden Fidan, “Dünya Müslümanları olarak bu sıkıntının kaynağına inmeli, bununla mücadele etmeli. İslam’ın en iyi şekilde temsili için elimizden geleni yapmamız gerekiyor. Özellikle Batı merkezli İslam düşmanlığı, Kur’an düşmanlığı bir düşünsel meydan okumadan çıkmış, fiziki müdahaleye ve hakarete dönüşmüş durumda. Bunun medeniyetle, olgunlukla, açık fikirlilikle hiçbir alakası yok. Kur’an yakmaların, Kur’an’a çeşitli şekillerde hakaret etmelerin giderek arttığı bir ortamda Müslümanların sürekli provoke edilmeye çalışılması, onlar üzerinden, Müslüman düşmanlığı üzerinden iktidar devşirilmeye çalışılması, aslında zamanı çoktan geçmiş olan bir politika yöntemi olmalıydı ama maalesef Batı’da giderek artan İslam düşmanlığı, öteki düşmanlığı, bizi bu konuda daha teyakkuz halinde olmaya itmekte” diye konuştu.Başta Batı ülkeleri olmak üzere dünya kamuoyunun İsrail’in bu katliamlarına ya sessiz kaldığını ya da destek verdiğini belirten Fidan, “Bu sessiz kalma, bu katliama, bu soykırıma ortak olmak, dünyadaki düzeni temelinden sarsan bir gelişmedir. Dünyada daha sonraki çatışmalara referans tutacağınız hiçbir ahlaki değerin, uluslararası hukuk zemininin kalmadığını gösteren bir gelişmedir” açıklamasını yaptı.
Osman Aşkın Bak: “Gençlerin bilim ve teknolojiye yönelmeli”
Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Genel Kurul’da yaptığı konuşmada, gençlerin birbirleriyle kültürel etkinlikte bulunmalarının önemine vurgu yaparak, daha fazla diyaloğa ihtiyaç olduğunu vurguladı. Bakan Bak İslam İşbirliği Gençlik Forumu ile ortak projeler yürüttüklerini ve gençleri ortak çalışmalara davet ettiklerini ifade etti. İş birliği ve diyaloğun önemine değinen Bakan Bak, gençlerin bilim ve teknolojiye yönelmelerinin gerekliliğini vurgulayarak, İsrail’in Gazze’ye saldırılarına sessiz kalınamayacağının da altını çizdi.
Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, spor alanında yapılan çalışmalara değinerek, spor alanında tek renkli bir dünyanın oluşturulmaya çalışıldığına dikkati çekti. Erdoğan, “Tek bir renk diğerinden üstün değildir. Bütün renkler eşittir ve dünya kültürüne katkı sunmaktadır” dedi. Filistin’deki soykırıma da dikkat çeken Erdoğan, çifte standartlı bir Batı medeniyetinin olduğunu ifade etti. Batı dünyasının dünyanın diğer kesimlerine karşı takındığı tavra karşı çıktıklarını söyleyen Erdoğan, İslam İşbirliği Teşkilatı faaliyetlerinin bu süreçte önemli olduğunun altını çizdi.
Taha Ayhan: “İslam dünyasının kalkınması amacıyla gelecekte daha dirençli ve kararlı şekilde hareket edilmesi gerekiyor”
Açılışta konuşan ICYF Başkanı Taha Ayhan, forumun önemine dikkat çekerek, programın İslam dünyası ve özellikle gençler için önemli bir gelişme olduğundan bahsetti. Filistin’de yaşananlara değinen Ayhan, İsrail’in katliamlarını kınayarak İslam dünyasının kalkınması amacıyla gelecekte daha dirençli ve kararlı şekilde hareket edilmesi gerektiğinin önemini vurguladı.
Genel Kurul’un açılışını yapan Ayhan, İslam İşbirliği Gençlik Forumu olarak gençlik ve ümmetin başarısı için çalışmaya devam edeceklerini söyleyerek şu ifadeleri kullandı: “Yapıcı dışişleri politikası geliştiren Bakanımız Hakan Fidan ve Cumhurbaşkanımıza teşekkürlerimizi iletmek istiyoruz.”
Azerbaycan Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Ferhad Hajiyev de yeniden başkanlığa seçilen Ayhan’ı tebrik ederek genç nüfusa sahip ülkesinde 300’den fazla gençlik örgütünün faaliyet gösterdiğini dile getirdi. Hajiyev, ICYF’ye Azerbaycan olarak her zaman destek vereceklerini söyledi.
Libya, terörle mücadelede Türkiye’nin yanında
Libya Gençlik ve Spor Bakanı Fathallah Abd-Al Latif Al-Zani, düzenlenen programın İslam dünyası için önemli bir adım olduğunu söyleyerek ev sahipliğinden dolayı Türkiye’ye teşekkür etti.
İstanbul Adalet Sarayı önündeki terör saldırısını da kınayan Al-Zani, terörle mücadelede Türkiye ile her zaman iş birliği içinde olduklarını söyledi.
Jibril Rajoub: İsrail tüm hukuku hiçe sayarak Filistin’de katliam yapıyor
Filistin Gençlik ve Spor Konseyi Başkanı Jibril Rajoub, ramazanda özgür bir Filistin hayal ettiklerini söyleyerek düzenlenen toplantının gençler arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesinde önemli rol oynayacağını vurguladı.
İsrail’in tüm hukuku hiçe sayarak Filistin’de katliam yaptığına işaret eden Rajoub, Gazze Şeridi ve Batı Şeria’daki saldırılarıyla İsrail’in gençlere yönelik binaları yıktığını, Filistinli birçok sporcuyu katlettiğini ya da sakat bıraktığını belirtti.
Rajoub, “İsrail, son krizle beraber sadece Batı Şeria’da 6 bin 500 Filistinli genci gözaltına aldı. İsrail, etnik temizlik yapmakta ve topraklarımızı elimizden almak istiyor ama biz topraklarımızı kaybetmeyeceğiz ve sorumluluğumuz gereği mücadelemize devam edeceğiz” dedi.
Filistin’de barış içinde bir hayat kurmak istediklerini söyleyen Rajoub, bu hedefin İsrail tarafından engellendiğini belirtti. Rajoub, İsrail’in katliamlarına karşı İslam dünyası başta olmak üzere tüm dünyayı destek sağlamaya davet etti.
56 ülkeden temsilciler katılıyor
56 üye ülkeden temsilcilerin katıldığı forumun ikinci gününde Filistin Oturumu düzenlenecek. Forumda İslam dünyasındaki gençlerin ülkelerinde, bölgelerinde ve tüm dünyada potansiyellerini tam olarak kullanmalarını sağlamaları amacıyla oluşturduğu gençlik stratejileri ele alınıyor. Öte yandan bu alanlarda geliştirilen projelere dair istatistikler ve somut çıkarımlar üyelerle paylaşılacak.
Genel Kurul’un sonunda Gençlik ve Spor Bakanlığı ile ICYF arasında işbirliği protokolü imzalandı. Kurul yarın TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un katılmasıyla sona erecek.