Pazar, Kasım 24, 2024
Ana SayfaEkonomiBüyükelçilerle "Güneydoğu Asya Pazarı" Konuşuldu

Büyükelçilerle “Güneydoğu Asya Pazarı” Konuşuldu

GÜNEYDOĞU ASYA PAZARI 6 BÜYÜKELÇİ İLE KONUŞULDU

Güneydoğu Asya pazarı Güneydoğu Asya Ülkeler Birliği (ASEAN) üyesi 6 ülkenin büyükelçisi ile Gaziantep Ticaret Odası’nda mercek altına alındı.

Gaziantep Ticaret Odası 1967 yılında kurulan ve 10 Güneydoğu Asya ülkesinin üye olduğu Güneydoğu Asya Ülkeler Birliği ASEAN üyesi 6 ülkenin Büyükelçilerini ağırladı. Bruney, Kamboçya, Malezya, Singapur, Tayland ve Vietnam Ankara Büyükelçilerinin katıldığı toplantıda Gaziantep ve Güneydoğu Asya arasındaki potansiyel işbirlikleri değerlendirildi.

YILDIRIM: Arzu ettiğimiz seviye bu değil

Gaziantep ekonomisi hakkında Büyükelçileri ve katılımcıları bilgilendiren GTO Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Yıldırım, Gaziantep’in Güneydoğu Asya ile olan dış ticaretine değinerek ASEAN ülkelerinin 13 milyar dolarlık Gaziantep dış ticaret hacminden aldığı payın çok düşük olmasından mutlu olmadığını belirtti.

Başkan Yıldırım konuşmasında şu değerlendirmelerde bulundu: “Üzülerek söylüyorum ki 13 milyar doları aşan dış ticaret hacmimizde ASEAN ülkelerinin payının oldukça düşük. 2020 yılında ASEAN ülkeleri ile dış ticaretimiz yaklaşık 337 milyon dolar olarak gerçekleşmiş. 2021 yılının 10 aylık döneminde toplam ticaret hacmimiz çok küçük artmış 372 milyon dolar olmuş ancak arzu edilen seviye bu değil. Ve bu ticaretin neredeyse tamamında alıcı olan taraf Gaziantep. Toplam ithalatımızın %5,5’ini ASEAN ülkeleri oluşturuyor, ihracatın ise %0,6’sı. Gaziantep bir üretim üssü. Yaklaşık 500 milyon nüfusa sahip ASEAN üyesi ülkeler ile işbirliklerimizi kazan-kazan felsefesiyle geliştirmemiz gerektiğine inanıyorum. Bu kazancı elde etmemize vesile olacak her türlü işbirliği için Gaziantep Ticaret Odası olarak hazır olduğumuzu bilmenizi isterim.”

ASEAN üyesi Bruney, Kamboçya, Malezya, Singapur, Tayland ve Vietnam’ın Ankara Büyükelçileri ise Gaziantep ile ülkeleri arasında yapılabilecek işbirliklerine ilişkin şu değerlendirmelerde bulundular:

Vietnam Ankara Büyükelçisi Tuyen Tran Quang: “Covid – 19 ticaretimize darbe vurdu, iki ülke arasında ticaret hacmi düştü. Ancak iki ülke arasında ciddi bir ticaret potansiyeli var ve bunun farkındayız. Vietnam ile Gaziantep arasında ki ticaret hacmini geliştirmemiz gerek.”

Tayland Ankara Büyükelçisi Apirat Sugondhabhirombe : “Tayland bir turizm ülkesi. Sizin gibi biz de gastronomi alanında iddialıyız. Gaziantep gerçekten bir gastronomi şehri ve yemeklerinizi çok sevdik. Dünyanın çevreye duyarlı yeşil mutfağı olmaya çalışıyoruz. Elektrikli otomotiv üretiminde merkez konumundayız. Ayrıca Tayland’dan Türkiye’ye yatırım yapmak isteyen firmalarımız var”.

Singapur Ankara Büyükelçisi Jonathan Tow : “Singapur küçük bir ülke ama ticaret merkezi bir ülkedir. Dünyanın en kalabalık limanlarından biri Singapur’da. Lojistik avantajlarımız Gaziantep için çok önemli. Mersin limanını Singapurlu şirketler yönetiyor. Singapur ile ticaret yapmanız için iki önemli neden var:  Serbest Ticaret Anlaşması ve Singapur Asya’ya açılan kapı, bir çok ülkeye bağlantımız var.

Kamboçya Ankara Büyükelçisi Kim Heng Meas: “Büyükelçiliğimiz henüz 2 yıl önce açıldı ama çoktan 17 anlaşma imzaladık bile. En iddialı olduğumuz konular tarımsal ürünlerdir. Sizdeki sanayi üretim gücü ile tarımsal sanayi noktasında işbirliklerimiz olabilir.”

Bruney Ankara Büyükelçisi Mohammad Shafiee: “Daha önce Gaziantep’e gelemediğim için çok üzgünüm. Biz de Singapur gibi stratejik bir konumdayız. Bruney’den 4 saat içinde 66 ülkeye ulaşılabilirsiniz. ASEAN’a üye bir ülkeye yatırım yaparsanız diğer ASEAN ülkelerine neredeyse ücretsiz ihracat yapabilirsiniz. Gazianteple güçlerimiz ve amaçlarımız benzer. Aramızdaki ticaret hacmi çok düşük ve bunu artırmalıyız.”

Malezya Ankara Büyükelçisi Sazali Mustafa Kamal: “ASEAN güçlü bir birlik ve ticaret hacmimizi yıldan yıla arttırıyoruz. Malezya’nın Türkiye’de 2.5 milyar dolarlık yatırımı var. Birçok farklı sektörde Türkiye’de yatırımlarımız bulunuyor ve bunları artırmak istiyoruz. Türkiye’deki partnerlerimizle devamlı etkileşim halindeyiz. Türkiye’deki firmalarla ortaklık kurmak isteyen çok Malezyalı firma var.”

Toplantıda Güneydoğu Asya ile ticaret yapmak isteyen GTO üyelerinin yanı sıra, GTO Meclis Başkanı Hilmi Teymur, Meclis Başkan Yardımcıları Mithat Tümer, Şıh Mehmet Dabanıyastı, Meclis Divan Katip Üyesi Abdullah Çelebi ve Yönetim Kurulu Üyesi Kerim Akdoğan da katıldı.

Benzer Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkan Başlıklar