YEREL BASIN TASARRUF GENELGESİNDEN ÇIKARILSIN’
GAP Gazeteciler Birliği Genel Başkanı Zeynel Abidin Kıymaz’ın davetiyle Adıyaman’da buluşan Gazeteciler, cemiyet başkanları ve gazeteciler yaptıkları istişare sonrası ortak açıklama yaparak, basın kuruluşlarının, kamu kurumlarından ilan ve abone almasını yasaklayan Cumhurbaşkanlığı Genelgesinden yerel basının muaf tutulmasını istedi.
15-21 Haziran tarihleri arasında Van ve Hakkâri illerine yaptıkları gezi ve gündeme ilişkin değerlendirmede bulundu.
Şanlıurfa Gazeteciler birliği başkanı Şanlıurfa GAP gündemi gazetesi sahibi Veysel Polat, Gazeteciler ve basın emekçileri genel başkanı Fatih Demirtaş, Kâhta gazeteciler cemiyeti başkanı Kemal Kutlu, Gaziantep İnternet Medyacıları derneği genel başkan yardımcısı ve Times Of Turkey Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Hamza Mercanoğlu, Gaziantep İpekyolu haber ajansı sahibi Ali Duysak, Şanlıurfa GAP şehir dergisi yayın koordinatörü Kadir Türkeri, GAP gazeteciler birliği genel başkan danışmanı Gündem gazetesi sahibi Sait Akbaş, Turizm tanıtma platformu Adıyaman temsilcisi Tayfun Güzel, GAP gazeteciler birliği denetleme kurulu başkanı Hamit Yaşar ve çok sayıda basın mensubunun katıldığı istişare toplantısı sonrası GAP gazeteciler birliği genel başkanı Zeynel Abidin Kıymaz gündeme dair açıklamalarda bulundu.
GENELGE YEREL BASININ KAPISINA KİLİT VURDURUR
Bakanlar kurulu kararıyla yayınlanan tasarruf genelgesinde yerel gazetelere belediyelerin ilan reklam vermesinin yasaklanmasının zar zor ayakta kalan yerel gazetelerin kapısına kilit vuracağına dikkat çeken GAP gazeteciler birliği genel başkanı Zeynel Abidin Kıymaz ‘.. Geçtiğimiz günlerde bakanlar kurulu kararıyla belediyelerin yerel gazetelere ilan reklam vermelerini yasaklayan tasarruf genelgesi yerel basını yok edecektir. Pandemi nedeniyle tasarruf tedbiri alan özel sektörün yanı sıra belediyelerde yerel gazetelere ilan desteğinde bulunmazsa zar zor ayakta kalmış az sayıdaki yerel gazetelerinde kapısına böylece kilit vurulacak.
Sayın Cumhurbaşkanımız ve İletişim başkanlığı bu durumu göz önünde bulundurarak bakanlar kurulu kararından tasarruf tedbirleri arasında yerel basını içeren maddenin çıkarılmasını istiyoruz’ dedi.’
Van Hakkâri gezi programın ilişkin basın açıklamasında bulundu.
GAP Gazeteciler Birliği Genel Başkanı Zeynel Abidin Kıymaz Hakkari’de 40 yıl sonra Cumhuriyet tarihinin en huzurlu güvenli döneminin başlamış olmasından duydukları memnuniyetin altını çizerek şunları söyledi ‘ Hakkari ilimiz en fazla şehit veren illerden biri, bu bölgeye yaptığımız ziyaret Türkiye’de bir sivil toplum örgütünün gerçekleştirdiği ilk ve en kapsamlı gezi programı oldu.
Hakkâri gibi sancılı önemli terör olayları ile ilgili sık sık anılan kentte sağlanan huzur ve güven ortamını yerinde görmek incelemek üzere gittik , bir sivil toplum kuruluşu olarak bölgeye ilk bizler kapsamlı bir şekilde ziyaret ettik.”
Gezinin yaklaşık bir hafta sürdüğünü anlatan Kıymaz, şöyle devam etti:
“Bu bölgeye PKK kan kusturduğu süreçten bu yana yaklaşık 40 yıllık bir zaman geçmiş ve bölge halkı baskı altında ve önemli sorunlar yaşamışlar. 3 bin 700 asker ve polisimiz şehit düşmüş burada İran ve Irak sırının bulunduğu bölgede asayişi uzun zamanda sağlanmaya çalıştığı bölge en çok şehit verdiğimiz bir bölge. Bu kadar ağır kayıp vermiş olan Hakkari ilimizde sorunları yerinde incelemek üzere gittiğimizde bizde ülke genelinde olduğu gibi bir Hakkari imajı söz konusu idi. Hakkari’ye vardığımızda devlet karalılık gösterince güvenlik sağlandığına tanık olduk. Bölgede güven ve huzurun sağlanması hususunda siyasi kararlılık gösteren Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ a bölgeye 66 defa giden İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu ’ya, koruculara, polislerimize askerlerimize teşekkür ediyorum.
Hakkâri hasret kaldığı huzur ortamına kavuştuğuna tanık olduk. Hakkâri Cadde ve sokaklarında yürürken vatandaşlarda boynumuza sarılanlar oldu. Bizlere ‘şimdiye kadar neden gelmediniz’ diye sitem ettiler.
Ülkemizin bu sancılı bölgesinde huzur ve güvenin sağlanması hepimiz adına sevindirici, kırk yıldır sürekli terör olayları birinci derece gündem maddesi olduğundan dolayı diğer sorunlar biraz ötelenmiş, bölgede bizim izlenimlerimizi kaleme aldık birinci öncelikli sorun işsizlik Hakkâri’de Türkiye ortalamasının üzerinde bir işsizlik oranı var. Gençlerimiz kahvehanelere, kafelere doluşmuş durumda onlara iş konusunda istihdam sağlamak gerekiyor
HAKKARİ DAĞLARI MADEN YATAĞI
. Hakkari’de hayvancılığın yaygınlaştırılması,. Diğer bir gözlemlediğimiz konu özel sektör burada Hakkari Şemdinli dağlarında başlayıp bir maden sahasının Adıyaman Koçali’ye kadar uzanan çok kıymetli bir maden yatağı olduğunu keşfettik. Özel sektör orada çinko, bakır ve bir miktarda altın çıkarmış çıkarılan maden ocaklarına gittik bölgeyi gezdik.
Çok zor arazi koşularında bölgeyi gezdik. Dünya’nın sayılı çinko madenlerine sahip olduğumuza tanık olduk. Bu maden olan bölgede özel sektörün bir işletmesini gezdik 600 kişinin istihdam edildiğini gördük. Devlet buraya el atarsa Maden Teknik Arama Enstitüsü ve madenle ilgili bakanlıklar buraları ihale eder veya kendisi işletmeye başlarsa Türkiye maden açısında imalatı ile önemli döviz girdisine sahip olur.
Bölgede Petrol yatakları olduğu kanaatindeyiz, bölgede vatandaşlar bazı arazilerde ham petrolün yer yüzüne sızdığını söylediler. Güvenlik nedeni ile buralara gidilip kazılar yapılmamış ama emperyalistler bu bölgedeki buralara iştahla bakıyorlar. Türkiye burada çok güzel bakır madenlerine sahip bu madenleri işletip burada işletmelere açılırsa Hakkârili ailelerin gençlerin burada çalışma imkanları bulacaklarına ve istihdama katkı sağlayacağına inanıyoruz.”
KAYYUM ATAMALARINDA SİVİL ATAMA OLSUN
Esnaf, sivil toplum kuruluşları ve kanat önderleri ile görüştüklerini ifade eden Kıymaz, “Bizden ortak bir istekleri oldu. Biz bu talepleri AK Parti Merkez Disiplin Kurulu Başkanı Ahmet Aydın beye ve Cumhurbaşkanlığı Külliyesini ziyaret ederek Cumhurbaşkanı Baş Danışmanı Eski Kültür Bakanı Yalçın Topçu’ya bu tespitlerimizi talepleri ilettik. Bu tespitlerimizde birisi oradaki Sivil Toplum Kuruluşlarının istek ve talebi kayyum atanan belediyeler ile ilgili talepleri oldu, onlarda kayyum atamasında Vali atandığı zaman vatandaşların sorunları Valiye götürmekte ürkek davrandıklarını söylediler. Bir sivil kanaat önderi oraya belediye başkanı olarak kayyum şekilde atandığında halka vatandaşlarla Sivil Toplum Kuruluşları ile belediye başkanının ilişkilerinin daha iyi olacağını devlet vatandaş ilişkilerine katkı sunacağını konusunda bize taleplerini ilettiler. Bizde bu talepleri ilgili mercilere ilettik. Hükümetimiz bu talep ve istek üzerine çalışma yaparlarsa memnun olacakları kanaatindeyiz. Hakkâri Valisi İdris Akbıyık 3-4 yıldır orada görev yapıyor ve devlet vatandaş ilişkilerine katkı sunan birisi bölgeye İdris AKBIYIK gibi kabiliyetli liyakatli bürokratların atanması yaraların çabuk sarılmasını da kolaylaştıracaktır ‘ dedi.
Kıymaz, tasarruf tedbirleri kapsamında yerel yönetimlerin belediyelerin yerel gazete, radyo ve televizyonlara ilan reklam ve bayram ilanı gibi verilmesinin tasarruf tedbirleri kapsamına alındığını belirterek, “Yerel gazeteye abone olma ilan verme gibi meseleler tasarruf tedbirleri kapsamına alınca zaten pandemi dolayı ekonomik sıkıntılar dolayı can çekişen yerel basın alınan bu tasarruf tedbirleri kararı ile büyük bir şaşkınlık ve sarsıntı geçirdi.” dedi.
Yerel gazetelerin zorlukla çıktığına değinen Kıymaz, açıklamasını şöyle tamamladı:
”pandemıde holdingler şirketler tasarruf tedbirlerine gıttı yerel basın özel sektörden ilan alamıyordu, yerel yönetimlerin ve belediyelerin şirketlerinin gazetelere abone olup ilan verme hususundaki destekleri ile birçoğu ayakta duruyordu. Bakanlar kurulu kararıyla Tasarruf tedbirleri kapsamına yerel basının alınması halkın haber alma hakkında bir nevi ambargo koyma gibi bir durum söz konusu oldu.
Buradan bizim çağrımız gazeteler ekme ve su gibidir. Bilgi edinme konusunda ekmek sudan nasıl tasarruf olmayacaksa bilgi edinmeden de tasarruf olmaması gerekir diye düşünüyoruz. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dan ve bakanlar kurulundan ricamız yeni bir bakanlar kurulu kararı ile belediyelerin yerel gazetelere abone olma ve ilan verme gibi meseleleri tasarruf tedbirleri genelgesinden çıkarılması konusunda talebimiz var. Aksi halde bu böyle devam ederse bin gazeteden 300 tane ülke genelinde yayın yapmaya başladı. Bu üçyüzün iki yüzü böyle devam ederse kapanacak, o zaman bizler kapalı bir toplum haline geliriz.
Gazetelerin yaşatılması halkın haber alma özgürlüğünün yaygınlaştırılması gerekir buda anayasal bir haktır. Bu hususta hükümetimizin duyarlı davranacağına inanıyoruz.” Dedi.
Basın açıklaması sonrasında bölgeden toplantıya katılan gazeteciler Adıyaman’ın Tarihi turistik mekânlarını gezdiler hatıra resmi çekindiler.