Pazartesi, Ocak 13, 2025
Ana SayfaEkonomiAli Peri'den Tarım Politikası Açıklaması

Ali Peri’den Tarım Politikası Açıklaması

Makine Mühendisi Ali Peri, ucuz, kaliteli ve yerli organik yeterli gıdanın en temel insan haklarından birisi olduğunu söyleyerek, dünyayı sarsan Covid -19’un, kamusal sağlık politikalarının ve ulusal tarım politikasının gerekliliğini ortaya çıkardığını belirtti.

Covid -19 ile mücadele eden tüm dünya ülkelerinin çiftçilerini destekleyerek sübvanse ettiğini ifade eden Peri, “Bizde de artık yerli tarım politikalarına dönülmesinin zamanı gelmedi mi?” diye sordu.

Ali Peri, Türkiye’nin tarıma son derece elverişli topraklara sahip olduğunu  vurgulayarak

Doğru tarım politikaları ile Türkiye’nin sadece kendine yetebilen değil, kimseye el açmadan, bölge ülkelerine de ihracat yapma konumuna geleceğini belirten Peri, şöyle konuştu: “Yağdan hububata, buğday mercimek gibi tahıl ürünlerinin yetiştirilmesi için ülkemiz son derece verimli topraklara sahip. Türkiye, sadece tarımda değil, hayvancılıkta da bölge ülkeleri arasında söz sahibi olabilecek konuma sahip. Bunun için ulusal tarım politikasının gündeme gelmesi kesinlikle bir zorunluluktur. Sorunları dışa bağımlı politikalarla çözmeye yönelik kolaycı yaklaşımların devam etmesi, Mazot, tohum, gübre, yem, ilaç  gibi girdi fiyatlarının yüksekliği nedeni ile kâr elde edemeyen çiftçilerimizin üretmekten vazgeçmesi ve üretim alanını terk etmesi tüketicinin ucuz ve güvenilir gıdaya ulaşamamasını da beraberinde getiriyor. Tarımda kendi kendine yeten dünyanın 7 ülkesinden biri olan Türkiye’de millet kuyruklara mahkum olmaya başladı. Rusya’nın Ukrayna’yı işgale başlamasının ardından dışa bağımlı hale gelen ülkemizde bir an önce tarımda ve hayvancılıkta kendi özümüze dönerek her alanda yerli malı üretmeliyiz. Türkiye, gerçekler görmezlikten gelinerek, günü kurtaran, ülkenin geleceğini ipotek altına alan eylemler ile bugünlere geldi. İnsanlar,  yoksulluk, çaresizlik, işsizlik, geçim sıkıntısı, borcu borçla çevirme, geleceğine güvenle bakamaz hale geldi. Daha fazla zaman kaybetmeden milli seferberlik ilan edilmeli, tutarlı, kararlı, ilkeli politikalar belirlenmelidir.  Tarımda yerli üretime geçilmeli,  üretim ve tüketim dengesi sağlanmalıdır. Tarım ve hayvancılık alanında bölgesel teşvikler verilmeli, girdi fiyatları düşürülmeli, alınan vergiler kaldırılmalıdır”

Benzer Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkan Başlıklar