Cuma, Kasım 22, 2024
Ana SayfaGündemBayram Namazı Evde Kılınır mı? Bayram Namazı Kaç Rekat?

Bayram Namazı Evde Kılınır mı? Bayram Namazı Kaç Rekat?

Ramazan ayının sona ermesiyle birlikte, 2024 Ramazan Bayramı'na kısa bir zaman kala, yurt genelinde yüz binlerce vatandaşın gündeminde bayram namazının nasıl kılınacağı ve kaç rekat olduğu merak konusu olmaya başladı. İşte Bayram namazı hakkında detaylar...

Bayram namazı, yılda iki kez kılınan özel bir ibadettir. Bu nedenle, bazen unutulabiliyor ve bu durumda camilerde görevli din adamları tarafından hatırlatmalar yapılıyor.

Bayram namazı, bayramın birinci günü sabah namazının ardından güneş doğduktan sonra kılınır. Namaz öncesi, müezzinin çağrısıyla cemaat toplanır ve imam, namazın nasıl kılınacağı hakkında yönlendirme yapar.

Namazın Nasıl Kılınır, Kaç Rekat?

Bayram namazı kılınırken niyet edilirken hangi bayram namazının kılınacağı belirtilir. Örneğin, “Allah’ım senin rızan için Ramazan Bayramı namazı kılmaya niyet ettim” şeklinde niyet edilir.

Namazın ilk rekâtında, tekbir alındıktan sonra Sübhaneke duası okunur ve ardından üç tekbir daha alınır. İmam, sessizce “Fatiha suresi” ve Kur’an-ı Kerim’den bir miktar okur. Ardından rüku ve secde yapılır ve birinci rekât tamamlanır.

İkinci rekâtta da aynı şekilde niyet edilir ve tekbir alındıktan sonra Fatiha suresi ve Kur’an-ı Kerim okunur. İmamın öncülüğünde üç tekbir daha alınır ve namazdaki diğer adımlar tamamlanarak namaz sonlandırılır.

Bayram Namazı Evde Kılınır Mı?

Bayram namazı, Hanefi mezhebine göre vacip bir ibadettir. Şafiî ve Mâlikîler’e göre ise müekked sünnet veya farz-ı kifayedir. Sıhhat şartları bakımından, Cuma namazının sıhhat şartlarıyla benzerlik gösterir ancak hutbe bayram namazında namazdan sonra okunurken, Cuma namazında namazdan önce okunur.

Hanefi mezhebine göre, bayram namazı cemaatle kılınmalıdır. Ancak bir sebepten dolayı cemaate katılamayanlar, evlerinde iki veya dört rekât olarak nafile namaz kılabilirler. Şafiî mezhebine göre ise bayram namazının topluca kılınması esastır ancak münferit olarak kılanlar için de izin verilir.

Benzer Haberler

Öne Çıkan Başlıklar