Kalkınma Bakanlığı koordinasyonunda hazırlanan 2015-2018 Bilgi Toplumu Stratejisi ve Eylem Planı’na göre, kamu hizmetlerinin sunumunda yaygınlaşan ve çeşitlenen bilişim olanaklarıyla daha fazla yararlanılacak.
e-Devlet hizmetlerinde mobil platformlar ve sosyal medyadan yararlanılmasına yönelik olarak bu hizmetlerin sunumunda mobil teknolojiler ile sosyal ağ imkanları etkin şekilde kullanılacak.
Bu kapsamdaki hizmetlerin sunumunda mobil teknolojilerden ve sosyal medya imkanlarından etkin biçimde yararlanılacak. Bu amaçla kamu kurumlarına yol gösterecek bir rehber hazırlanacak, öncelikli hizmetler bir program dahilinde mobil ortama aktarılacak ve kullanıcı talepleri dikkate alınarak mobil hizmetler ve sosyal medya kullanımı düzenli olarak geliştirilecek.
Mobil hizmetler e-Devlete talebi artıracak
Mobil telefon, akıllı cep telefonu ve mobil genişbant internet abone sayılarında meydana gelen ilerleme ve artış sayesinde mobil teknolojiler, e-Devlet hizmetlerine ulaşmayı kolaylaştıran önemli araçlardan birisi haline geldi.
Bununla birlikte Türkiye’de halen önemli ölçüde e-Devlet hizmeti mobil ortamda sunulmuyor.
Mobil hizmetlerin yaygınlaşması ile e-Devlet hizmetlerine talebin artacağı düşünülüyor. Birçok ülke kamu hizmetlerinin mobil teknolojiler üzerinden sunulması için çalışmalar yürütülüyor. Güney Kore ve ABD’de kamu kurumları için mobil yazılım geliştirme rehberleri hazırlandığı ve kamu mobil yazılım geliştirme platformu kurulduğu görülüyor.
Kamu kurumlarının Facebook, Twitter gibi sosyal medya araçlarını kullanımları artmakla birlikte bu kanallar e-Devlet hizmetlerinin sunumunda yeteri kadar etkin kullanılamıyor. Bu gelişmeler ışığında, kamu kurumlarının, demokrasi kültürünün oluşmasına katkıda bulunan katılımcılığın sağlanması, vatandaşların ihtiyaçlarının belirlenmesi, e-Devlet hizmet sunumunda kullanıcı odaklılığın artırılması, e-Devlet hizmetlerinin tanıtımı adına sosyal medya araçlarını daha etkin kullanması gerekiyor.
Hizmet sunumunda son gelişmeler takip edilecek
e-Devlet hizmetlerinde mobil platformlar ve sosyal medyadan yararlanılması yaklaşımı doğrultusunda atılacak adımlar şöyle:
– Kamu hizmetlerinin sunumunda mobil teknolojiler ve sosyal medya imkanlarının daha etkin kullanılabilmesi ve kamu kurumlarının teşvik edilmesi amacıyla bir rehber hazırlanacak.
– Kamu hizmetlerinden mobil ortamda sunum potansiyeli yüksek olanlar talep analizi ile belirlenecek ve önceliklendirilecek.
– Mobil ortama aktarılacak hizmetler, hazırlanacak rehber ve kurumların kurumsal bilişim stratejileri ile uyumu gözetilerek bir program dahilinde hayata geçirilecek.
– Mobil teknolojiler ve sosyal medya alanındaki son gelişmeler ile sunulan hizmetlerdeki kullanım kolaylığı ve sıklığı dikkate alınarak hizmetler düzenli olarak gözden geçirilecek ve geliştirilecek.