Perşembe, Eylül 19, 2024
Ana SayfaDünya"Roma Süreci" başlıyor!

“Roma Süreci” başlıyor!

Akdeniz ve Afrika'da düzensiz göçün önlenmesi konusu ile ilgili İtalya'da Uluslararası Kalkınma ve Göç Konferansı düzenlendi.

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Uluslararası Kalkınma ve Göç Konferansı’yla “Roma Süreci”ni başlattıklarını belirterek, şu ana dek işbirliği yapmamış olan milletlerin, artık çıkarlarının birleştiğini ve işbirliği yapmaları gerektiğini anladığını söyledi.

Konferansın ardından paylaşılan 22 maddelik sonuç bildirisinde de Uluslararası Kalkınma ve Göç Konferansı’nın katılımcılarının, insan kaçakçılığıyla mücadele ve yasal göçü teşvik etmenin yollarını ele aldığı ve ayrıca kolektif eylem için stratejik, kapsamlı ve çok yıllı bir platform olan “Roma Süreci”nin başlatılması konusunda anlaştığı aktarıldı.

Katılımcıların, geniş Akdeniz coğrafyasında, Orta Doğu’da ve Afrika’daki düzensiz göç akışlarıyla ilgili zorlukları aşma konusunda ortak ve farklı yaklaşımlarla ama tutarlı biçimde birlikte çalışmayı taahhüt ettiği, buna ek olarak sosyoekonomik kalkınma, yoksullukla mücadele, sosyal koruma, enerji, sağlık, su, barınma gibi temel hizmetlerin, yasal göç yollarının geliştirilmesi ve güçlendirilmesini amaçlayacağı belirtildi.

Ayrıca konferans katılımcılarının, karadan veya denizden insan kaçakçılığıyla etkili şekilde mücadele etmek için ikili veya çok taraflı anlaşmalar vasıtasıyla can kayıplarını önleyecek tedbirlerin güçlendirilmesini, insan kaçakçılığı yapan suç örgütlerinin ortadan kaldırılmasını, insan kaçakçılığından elde edilen yasa dışı kazançların tespit edilip izlenmesini ve dondurulması için önlemler alınmasını amaçlayacağı kaydedildi.

İtalya’nın ev sahibi olduğu konferansa; Türkiye, Tunus, BAE, Moritanya, Libya, Etiyopya, Mısır, Malta, Ürdün, Nijerya, Cezayir, Lübnan, Suudi Arabistan, Fas, Umman, Kuveyt, Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Bahreyn, Katar’ın yanı sıra Avrupa Birliği, Afrika Birliği ve Birleşmiş Milletlerin ilgili kuruluşları katıldı.

Benzer Haberler

Öne Çıkan Başlıklar