Hüseyin Akın’ın yönettiği “Dergilerin Misyonu ve Geçmişten Bugüne Edebiyat Dergileri” başlıklı panelde “Günümüz Edebiyat Dergiciliğinde Çizgi Sorunu” başlıklı konuşma yapan Ali Haydar Haksal, Tanzimat döneminden günümüze kadar olan süre dergilerin yayın politikaları ve halkı etkilemek istedikleri fikri propagandayı anlattı. Ali Ural, edebiyatın okul olma özelliği üzerine bir konuşma yaptı. Beşir Ayvazoğlu ise edebiyat dergilerinin misyonu ve düşünce dünyasına etkilerini anlattı. Hüseyin Su da, günümüz edebiyat dergiciliğinin sorunları ve çözüm yolu üzerine bir konuşma yaptı.
HAKSAL: YENİ KUŞAK OKUMADAN YAZIYOR
Ali Haydar Haksal, “Dergiler düşünce akımlarının öncü araçlarıdır. Genç bir kadrolar bir araya geliyor ve bir dergi oluşuyor. Diriliş dergisi kendi içindeki derinliğini devam ettirdi. Yönelişler dergisinin kadrosundaki arkadaşların da burada olgunlaştıklarını görüyoruz. 7 İklim dergisini çıkarttığımızda birçok dergi kapanmıştı. Mavera dergisi kapandıktan sonra Mavera, Edebiyat ve Diriliş’teki bazı arkadaşları 7 İklim’de toplamaya başladık. Şiir yazan arkadaşların dergi okumadıklarını görüyoruz son dönemde. Yeni kuşak nedense okumadan bir takım bir şeyler yapmaya çalışıyor. Bunda sosyal medyanın da etkisi var.”
SU: BİZDEKİ DERGİ SAYISI DAHA ÇOK
Hüseyin Su, “Batı ülkelerinde dergi sayısı bizde olduğu kadar değildir. Çok az. Öyle sanıyorum ki Paris’te bile Türkiye’deki kadar edebiyat dergisi yok. Kendi hassasiyetlerimizi edebiyat dergiciliğimize nakşedemediğimiz kanaatindeyim. Ben Büyük Doğu’yu 65-70’li yıllarda yetiştim. Diriliş, Edebiyat dergilerini biliyoruz. Bunlara da aynı sorunların mani olduğunu düşünüyorum. Bugünkü edebiyat dergiciliğine baktığımızda dergiler arası savaş görüyoruz. Bunların hiçbiri sanat, edebiyat savaşı değil. Bunlar son derece hissi, hırsi ve başka kültürel kodlar üzerinden süren kavgalardır. Bugünkü dergiler birbirini beslemelidir. Ama maalesef bunun tersi yapılmaktadır. Evrensel bir düşüncesi dünyasının dergileri böyle olmamalı.”
ETKİNLİK 24 EKİM’E KADAR SÜRECEK
“Hür Tefekkürün Kalesi: Dergiler” temasıyla gerçekleşecek etkinlik, TYB İstanbul Şubesi’nin bulunduğu Sultanahmet’teki Kızlarağası Medresesi’nde düzenleniyor. 24 Ekim’e kadar sürecek etkinlikler kapsamında 100’e yakın yazar, konuşma yapacak. Ayrıca etkinliğin yapıldığı mekanın dışarısında da mini dergi fuarı etkinlik boyunca ziyarete açık olacak.