Cuma, Ekim 18, 2024
Ana SayfaEkonomiBakan Kacır'dan önemli açıklamalar

Bakan Kacır’dan önemli açıklamalar

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır bakanlıkta, basın mensuplarıyla bir araya gelerek gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Bakan Kacır, KOSGEB tarafında bir KOBİ girişim ve yatırım bankası kuracakları bilgisini vererek, finansal enstrümanları hem daha yaygın ve erişilebilir kılacaklarını hem de çeşitlendireceklerini söyledi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır bakanlıkta, basın mensuplarıyla bir araya gelerek gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Elektikli araç üretimi konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Togg büyüklüğünde 12 iş hedefi

Uzay teknolojileri, enerji sektörü yatırımları, off shore, batarya, 5G, uçan akıllı mobilite, akıllı tıbbi cihazlar, teknolojik gıda ve fintech gibi sektörlerin Türkiye için potansiyel fırsat alanları olduğunu vurgulayan Kacır, şu bilgileri paylaştı:

Gelecek dönemde her biri Togg büyüklüğünde en az 12 iş hedefliyoruz. Bunun birinin uzay alanında olmasını istiyoruz. Mikro uyduların Türkiye için yeni bir pencere açtığını gözlemliyoruz ve bir milli uydu inisiyatifini Türkiye’ye kazandıracağız. Uluslararası Uzay İstasyonu’na paydaş olacağımız günler de gelecek. Biz nasıl kritik platformlarını kendi geliştirebilen bir ülke olduysak, uzay sistemlerinde de bu milli uydu inisiyatifiyle çok başarılı olacağız. Bunu da Türk gençleri, Türk girişimcileri yapacak. Tabii uluslararası işbirlikleri olabilir ama milli inisiyatiflerimizi önceliklendirmek ana yaklaşımımız olacak.

“Hem milli hem global markalarıyla Türkiye bu sektörü büyütür”

Otomotiv sektörüne ilişkin soruları da yanıtlayan Kacır, ikinci el piyasasıyla ilgili alınan tedbirler ve çalışmaların sektörde fiyat yükseliş beklentisini ortadan kaldırmak ve bir fiyat istikrarının oluşmasına imkan sağlamak için yürütüldüğünü vurgulayarak, “Bunu yaptığımızda aslında bu biraz olağanın üzerinde görülen ithalat düzeylerinin de normalleşeceğini ümit ediyoruz” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’de elektirkli araç üretimi yatırımı küresel yatırımcılardan “ciddi bir talep” olduğunu, bunlardan en az birinin yıl sonundan önce yatırım kararı ile sonuçlanabileceğini söyledi.

Elektrikli araç deyince hep Togg’u konuştuk ama Ford’un da bir elektrikli araç yatırımı var ve ona da ciddi bir devlet teşviki geçtiğimiz yıl sunduk, o da inşallah önümüzdeki dönem de gerçekleşecek. Bizim daha önce biliyorsunuz Manisa’da Volkswagen konusu vardı, Volkswagen yanlış yaptı, bunu da söyleyelim buradan, büyük bir fırsatı ertelemiş oldu, umarım yeniden o yanlışlarını da tespit ederler. Yani yanlış olan kısım şudur, her marka kendine özgü bir değerlendirme yapabilir ama bizim bütün markalardan her zaman beklentimiz, biz Türkiye’de üretimi, katma değeri konuşmalıyız. Global markaların siyasi mülahazalarla hareket etmesi yanlıştır. Ben kendilerinin de böyle değerlendirdiğini tahmin ediyorum. Türkiye kaybetmez, Türkiye yoluna devam eder, ediyor. Hem milli markalarıyla hem global markalarıyla Türkiye bu sektörü büyütür.

Kamunun araç ihtiyacıyla ilgili yaptıkları çalışma kapsamında, ihtiyacın bir bölümünün yerli ve milli marka yeni nesil, çevreci, sıfır emisyonlu, elektrikli otomobil Togg’la karşılanmasını planladıklarını, kamuya 30 bin araçlık alım garantisi verdiklerini belirten Kacır, Togg’un yıldan yıla satış hacimlerinin katlanarak artacağını, bu hacmin 4-5 yılda 175 bine erişmesini öngördüklerini anlattı.

“3 ülkeye de Togg hediye edilecek”

Bakan Kacır, daha önce Türkmenistan, Özbekistan ve Azerbaycan’a Togg hediye edildiğini anımsatarak Türkiye’nin ikili ilişkilerinin kuvvetli olduğu dost ülkelerle, yerli otomobili tanıştırmayı sürdüreceklerini bildirdi.

Kacır, “Hediyeleri önümüzdeki hafta götüreceğiz ama malum Körfez gezisi 3 ülke… 3 ülkeye yani Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Katar’a Togg hediye edilmiş olacak. Tabii Türk Devletleri Teşkilatı’ndaki diğer üye ülkeler Togg’u hediye edeceğimiz adresler olacak.” dedi.

Benzer Haberler

Öne Çıkan Başlıklar