Şiddetli yağışlar yerini aşırı sıcaklara bıraktı. Tahminlere göre önümüzdeki günlerde sıcaklıklar mevsim normallerinin üstünde seyredecek. Nemin de etkisiyle sıcaklık özellikle kıyı kesimlerde daha da fazla hissedilecek.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden yapılan uyarıya göre bugün batı kesimlerden başlayarak ülkemiz sıcak hava dalgasının etkisine girecek.
Hafta ortasından itibaren Marmara, Ege ve Akdeniz’de hava sıcaklığı daha da artacak. Sıcaklığın mevsim normallerinin 5 ila 10 derece üstüne çıkması bekleniyor.
Türkiye’nin birçok kesimi günlerdir kuvvetli yağışların etkisi altında. Özellikle Batı Karadeniz’de sele sebep olan şiddetli yağışlar yerini aşırı sıcaklara bırakıyor.
Yetkililer aşırı sıcaklara karşı uyarıda bulunuyor. Özellikle kronik hastalığı olanların çok daha fazla dikkat etmesi gerekiyor.
Peki sıcak hava dalgası kaç gün sürecek? En fazla hangi bölgeler sıcaklıklardan etkilenecek? İstanbul Üniversitesi’nden İklim Bilimci Prof. Dr. Barbaros Gönençgil, TRT Haber’e anlattı.
ÖZELLİKLE BATI VE GÜNEY KESİMLERDE ETKİLİ OLACAK
“Küresel süreçlere göre özellikle de Türkiye’yi ilgilendiren basınç merkezleri ve yapıları açısından bakıldığında pazar gününe kadar sıcak hava görülecek” diyen Prof. Dr. Gönençgil, geçen yaza benzer bir tablonun yaşandığına dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürüyor:
“Geçen yaz aylarında özellikle Avrupa’da da sıcak hava dalgalarının sebebi olan basınç yapısının hem Avrupa’da hem Türkiye’de bugünden itibaren etkili olmaya başladığını gördük.”
Özellikle kıyı kesimlerinde sıcaklıklar yükselecek; hatta sıcak hava dalgasına dönüşmesi ihtimali de söz konusu.
Bu sıcak hava dalgalarının sebebi olan basınç yapısının Türkiye’nin özellikle batı bölgelerinde ve güney kesimlerinde etkili olacağını ifade eden Prof. Dr. Gönençgil, “Kıyı kesimlerinde sıcaklıklar yükselecek; hatta sıcak hava dalgasına dönüşmesi ihtimali de söz konusu” diye uyarıyor.
Sıcak hava dalgasının birtakım olumsuz etkiler yaratabileceğinin altını çizen Prof. Dr. Gönençgil, kıyı bölgelerde nemle birlikte daha büyük etkilerin söz konusu olabileceğini söylüyor. Bunun da hem günlük yaşamı hem de insanların sağlığını etkileyebileceğini belirtiyor.
Yaz boyu hem aşırı yağışlar hem de aşırı sıcaklar bekleniyor… Prof. Dr. Gönençgil bunun, mevsim ya da dönem koşullarının etkisi olduğuna değinerek şöyle devam ediyor:
“Geçtiğimiz dönemlere göre farklı olan yaz yağışlarının biraz daha fazla; daha doğrusu zaman zaman ortalamanın üzerinde olması öngörülüyor. Sıcaklık arttıkça havanın nem tutma kapasitesi arttığı için yağışlar daha fazla düşüyor. Bu da son birkaç gündür gördüğümüz gibi Türkiye’nin belli bölgelerinde afete dönüşecek, zarar verebilecek boyuta geliyor.”