Perşembe, Eylül 19, 2024
Ana SayfaEkonomiTÜİK Mayıs ayı enflasyon rakamlarını açıkladı!

TÜİK Mayıs ayı enflasyon rakamlarını açıkladı!

TÜİK, Mayıs ayı enflasyon verilerini açıkladı. Açıklanan verilere göre, enflasyon rakamları 39,59 oldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) emekli zammı ve memur maaşı zammı için belirleyici olacak enflasyon verisi açıklandı. TÜİK’in açıkladığı veriler sonrasında 5 aylık zam oranı kesinleşti. TÜİK’in verilerine göre mayıs ayı enflasyon rakamları 39,59 oldu. Şimdi gözler memur zammı ve asgari ücret açıklamasında.

TÜİK, Mayıs ayı enflasyon verilerini açıkladı. Açıklanan verilere göre, enflasyon rakamları 39,59 oldu.

Bir önceki ay açıklanan nisan ayı yıllık enflasyon oranları ise TÜFE’de %43,68 olarak gelmişti. Aylık bazda artış ise %2,39 oldu.

Yurt içi üretici fiyat endeksi ise nisanda yüzde 0,81 artarken, yıllık bazda yüzde 52,11 oldu. Aylık en yüksek artış kuzu etinde geldi, onu dana eti takip etti. Ardından da kara yolu ile şehirler arası yolcu taşımacılığı geldi.

5 aylık zam oranı kesinleşti

TÜFE’deki bu gerçekleşme önemli, 5 aylık TÜFE mayıs sonuçları ile birlikte yüzde 15.26 oldu. Bu milyonlarca emekli ve memur açısından maaş zamları açısından önemli bir gösterge. 6 aylık enflasyon kadar işçi ve Bağkur emeklileri temmuzda zam alacak. Memur ve memur emeklileri yüzde 8’lik toplu sözleşme zammının üstüne enflasyon farkı alacak.

Temmuz ayında ücret zamları dışında enflasyon dışında belirleyicilerin olması yüksek ihtimal. 5 aylık artış yüzde 15.26 oldu.

Buna göre:
* 5 aylık enflasyon oranı: Yüzde 15,26
* 5 aylık SSK ve Bağ-Kur emekli zammı: Yüzde 15,26
* Ocak 2023 memur toplu sözleşme zammı: Yüzde 8
* Temmuz 2023 memur toplu sözleşme zammı: Yüzde 6
* 5 aylık memur enflasyon farkı: Yüzde 7,26
* 5 aylık memur ve memur emeklisi zammı: Yüzde 13,26

Enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte haziran ayı kira artış oranları merak edilmeye başladı. Haziran ayı kira artış oranı normal şartlarda TÜFE’nin 12 aylık ortalaması baz alınarak belirlenecekti fakat hükümet tarafından getirilen kira zammı sınırlandırmasıyla birlikte haziran ayında yapılacak artış oranı belli oldu.

Haziran ayı kira arış oranı

Normal şartlarda TÜFE verilerine göre hesaplanan kira artış oranları, hükümet tarafından getirilen uygulama sonrasında yüzde 25’le sınırlandırılmıştı.

Buna göre; 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında yenilenen sözleşmelerde, kiracıya yüzde 25’in üzerinde zam yapılamayacak.

Yüzde 25’lik zam sınırı sadece konut için geçerli olacak. İşyeri kiraları için böyle bir sınır bulunmuyor.

 

Benzer Haberler

Öne Çıkan Başlıklar