Cuma, Eylül 20, 2024
Ana SayfaEğitimAKADER Genel Başkanı Örnek'ten "Öğretmenlik Meslek Yasası" Açıklaması

AKADER Genel Başkanı Örnek’ten “Öğretmenlik Meslek Yasası” Açıklaması

Geçtiğimiz gün TBMM’den geçerek yasalaşan Öğretmenlik Meslek yasasına ilişkin bir açıklama yapan AKADER Genel Başkanı Abdurrahman Örnek; ” Gecikmeye rağmen bu yasanın kabul edilmesi önemli bir kazanımdır. Camianın heyecanla beklediği yasanın kabulü eğitim camiasında memnuniyetle karşılanmıştır” dedi. Örnek, şunları söyledi

ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU EKSİKLERİ İLE TAMAM

“Altmış yıla yakın bir zaman sürecinde, eğitim camiasının çıkmasını heyecanla beklediği ve neden bugüne kadar çıkmadığına anlam verilmeyen Öğretmenlik Meslek Yasası, mecliste kabul edildi. Bu gecikmeye rağmen yine de pek çok eğitimci bu noktaya gelineceğini bile beklemiyordu. Ülke kalkınmasının en önemli unsurunun eğitim ve öğretmenler olduğu bilindiği düşünülürse sürekli umut vaad edilmiş ve hep bir başka bahara ertelenmiştir. Bu yasa ile öğretmenlik meslek kanunu birkaç yasa (657-1739-650) ile değil, tek bir mevzuat etrafında birleştirilmesi, kafa karışıklığını ortadan kaldıracaktır. Öğretmenler için durum böyle iken, bazı meslek gruplarının kanunları mevcuttur; Tıpkı 2802 Hâkim ve Savcılar Kanunu, 3458 Mühendislik ve Mimarlık Hakkında Kanun, 926 Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ve 1136 Avukatlık Kanunu gibi. Öğretmenlik Meslek Kanunu’ndan beklenen esas itibarıyla; mesleğe girişten yükselmelere, tayin ve yer değiştirmelere, çalışma şartlarına, alınacak ücrete, tatil dönemlerine, idari görevlere ve emekliliğe kadar bir öğretmenin tabi olduğu bütün süreçleri kapsamasıdır. Bu kanun ile eğitim öğretim görevini ifa eden öğretmenlerin, atamaları ve mesleki gelişimleri ve kariyer basamaklarında düzenlemeler amaçlanmıştır.

Öğretmenlik mesleği; aday öğretmenlik döneminden sonra “öğretmen”, “uzman öğretmen” ve başöğretmen” olmak üzere üç kariyer basamağına ayrılacak. Uzman öğretmenlere ödenen eğitim öğretim tazminatı yüzde 20’den yüzde 60’a, başöğretmenlere ödenen eğitim öğretim tazminatı ise yüzde 40’tan yüzde 120’ye yükseltiliyor. Birinci dereceli kadroda görev yapan öğretmenlerin ek göstergeleri 3600’e çıkarılıyor. Diğer derecelerde bulunan öğretmenler bakımından da bu artışa göre düzenleme yapılması öngörülüyor. Bu düzenleme 15 Ocak 2023’te yürürlüğe girecek. Sözleşmeli öğretmenlerin can güvenliğine ve sağlık mazeretine bağlı olarak, yer değiştirmelerine imkân sağlanması öngörülüyor. İlerleyen zamanlarda tasarıyı genişletmek adına kadrolu, sözleşmeli ,ücretli öğretmen ayrımının kalkması, özel sektör öğretmenleri ,özel okul, kurs ve özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde görev yapan öğretmenlerle ilgili özellikle ekonomik ve sosyal haklar, ücret ve çalışma koşullarıyla ilgili konularında düzenleme yapılması kanuna katkı sunacaktır. Öğretmenlere mesleki katkı açısından imkanlar sağlanmalıdır. Öğretmen’e şiddete karşı tedbirler alınması, yine işin mutfağında ki öğretmen görüşlerine daha fazla yer verilerek kanun ayakları yere sağlam basar hale getirilmeli.”

Benzer Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkan Başlıklar