Pazar, Kasım 24, 2024
Ana SayfaEkonomiGenç TÜMSİAD'lılar Türkiye Ekonomisi’ni masaya yatırdı

Genç TÜMSİAD’lılar Türkiye Ekonomisi’ni masaya yatırdı

Türkiye, 2023 yılına 500 milyar dolarlık ihracat hedefi koyarak, bir ekonomi politikası belirledi. Komşu ülkelerde yaşanan iç savaşlar ve diğer devletlerin iktidar mücadelesi, dünyadaki ekonomik dengeleri değiştirdi. AK Parti de, dünyada yaşanan ekonomik dalgalanmalardan nasibini almamak için Yeni Türkiye diyerek, yeni bir ekonomi politikası belirledi. Türkiye’de ilk defa genç bir sivil toplum kuruluşu “Yeni Türkiye Ekonomisini” masaya yatırdı.

Genç Tüm Sanayi ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) İstanbul Şubesi, “Hedef 2023+” vizyonunda “Yeni Türkiye Ekonomisi” konulu panel düzenledi. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde (İTÜ) yapılan panelin moderatörlüğünü Gebze Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halit Yanıkkaya yaparken, TOOB Başkan yardımcısı Halim Mete, Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, Albaraka Türk Kurumsal Krediler Müdürü Hüseyin Tunç ve Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ da konuşmacı olarak katıldı.

“BÜYÜMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Toplantının açılış konuşmasını yapan Genç TÜMSİAD İstanbul Şube Başkanı Bedri Yandımkaldım, “Türkiye’nin ekonomisi son yıllarda büyüme potasına girdi. Bundan sonra da büyümeye devam edecektir. Büyümek için insan kaynağı mevcuttur. Genç iş adamaları vizyonu için çalışmalar yapıyoruz. Bu akşam burada, yeni Türkiye ekonomisin konuşacağız” dedi.

“BUGÜNÜN GENÇLERİ, YARININ LİDERLERİ”

2010 yılından itibaren Genç TÜMSİAD olarak, gençlik için var gücümüzle çalışıyoruz diyen Genç TÜMSİAD Genel Başkanı Fatih Çıtak, Yarının büyüklüğü bugünün arasındadır. Hedef 2023 ve bu hedeflerle, bugünün gençleri o gün ülkeye yön verenler arasında olacaktır.Gençlere girişimcilik dersleri verilmelidir.Girişimcilik dersleri, mühendisliklerde olmalıdır. Bugünün gençleri yarının liderleri olacaktır. Türkiye’nin hakkettiği yerde olmasına söz veriyoruz” ifadesini kullandı.

“PARA YÖN DEĞİŞTİRDİ”

Panelin moderatörlüğünü yapan TÜBİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Halit Yanıkkaya: “1990’larda yeni ekonomi diye bir kavram çıktı. 1990’lardan itibaren toplam faktör verimliliğinde kalıcı bir artış yaşandı. 2008 yılından sonra, paranın yönü batıdan doğuya kaymıştır. Buna benzer bir durum, Türkiye’de de yaşanıyor. Şimdi de, İstanbul yerine, yatırımlar Anadolu’ya kayıyor. Son krizlerden sonra, ticaret yönünde bir değişiklik oldu.”

“AZ SİYASET, ÇOK EKONOMİ”

Gençlik için var gücüyle çalışan Genç TÜMSİAD teşekkür ederek konuşmasına başlayan TOOB Başkan Yardımcısı Halim Mete, Yeniden yükselmek için, 2023 hedefleri için reform hamlesi yapmalıyız. Ben şahsen karamsar değilim. Önümüzde seçimsiz bir dört yıl var,bunu fırsata dönüştürüp, reformlar yapmalıyız. Daha az siyaset, daha çok ekonominin konuşulacağı bir dönem başlayacaktır. Sanayinin olmaması Türkiye için bir felakettir. Sanayi demek üretim demek, üretim demek istihdam demektir.Bu ülkenin 77 milyonu ile daha zengin bir Türkiye için çalışmalıyız. Yenileşmeye yatırım yapan, nitelikli istihdam sağlayan bir Türkiye istiyoruz. Girişimciye destek olacak bir kamu olsun. Ranta prim yerine, üreticiye yürüyen bir devlet istiyoruz. Ülkemiz istediği hedefe, reformlara doğru yürüyecektir” dedi.

“GELECEK TARIMDA”

500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmamız için, girişimci sayısını artırıp, inovasyona dayalı üretim yapmalıyız diyen Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, üretilen ürünlerin satışı için alternatif pazarlar bulmalı ve sürdürülebilir bir büyüme için güçlü markalar oluşturmanın şart olduğunu söyledi. Mehmet Reis, “Büyüme ve hedefler denildiğinde, hemen sanayi sektörü diyoruz. Sanayi sektörü dışında, tarım, turizm, madencilik gibi 26 sektör vardır. Tüm sektörler birlikte büyürlerse, ülke olarak hedeflerimize ulaşabiliriz.Türkiye’nin, istikrarlı büyümesi için tarıma önem verilmelidir.Ülkemizin 800 milyar dolar olan GSMH’nın, yaklaşık 60 milyar dolarını tarım sektörü oluşturuyor. Tarım sektörü, sanayi başta olmak üzere, hammadde sağlıyorken, işsizliğe de çare oldu” diye konuştu.

“MARKALAŞMALIYIZ”

Ülke ekonomilerinde yüzde 50 reel üretim, yüzde 50’de insan psikolojisi olduğunu söyleyen Albaraka Türk Kurumsal Krediler Müdürü Hüseyin Tunç, “2008’de dünyada kriz yaşanırken, dönemin Başbakanı, “Kriz, bizi teğet geçecek” diyerek olumlu bir psikoloji oluşturdu ve Türkiye krizden etkilenmedi” dedi. Tunç, 2023 ekonomi hedefi, Türkiye’nin dünyanın ilk 10 büyük ekonomisine girme amacıdır. Bugünkü koşullarda bu çok zor gözüküyor. Türkiye’nin markalaşmaya ihtiyacı vardır. Önemli sektörleri belirleyip, markalarımızı oluşturmalıyız. Aynı zamanda eğitim dünyası ile iş dünyasının kucaklaşması lazımdır. Türkiye’nin, güçlü olduğu alanların belirlediği bir envanter çıkarması lazımdır. Bu yaklaşım ülkeyi başarıya taşıyacaktır.”

“YENİ BİR STRATEJİ”

Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ, “Ekonomi bir takım oyunudur. yeni Türkiye, yeni ekonomi diyorsak, yeni bir strateji oluşturmamız lazımdır. Zira, strateji bir meydan okumadır” dedi. Güldağ: “Biz, dünya bankası politikaları ile değil, kendi çıkarımıza göre hareket etmeliyiz. Kendi omuzlarımızda aklımızı taşıyalım. Aklımızı başka birine emanet etmeyelim. Bu bağlamda Güney Kore, 30-40 yılda, orta gelir tuzağını aşabilen son dönemdeki tek ülke olması nedeniyle incelenmesi gereken önemli bir ülkedir.” Büyük projeleri seçerek, onun bunun da adamı demeden hayata geçirmemiz gerektiğini belirten Güldağ, “İnşaat sanayinin atıdır, inşaatı bırakamayız, onun için denanoteknoloji yapalım. Bu endüstriyel internet denilen, bir somutluklar çağı başlıyor. Bu da yeni ekonomi oluyor” ifadesini kullandı.

Benzer Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkan Başlıklar