Cuma, Eylül 20, 2024
Ana SayfaGündemTrafik cezaları güncellendi!

Trafik cezaları güncellendi!

1 Ocak tarihinden itibaren geçerli olacak trafik cezalarına güncelleme yapıldı.

Park ve duraklama, dönüş ve geçme, kavşaklarda geçiş hakkı, indirme ve bindirme gibi kurallara uymayanlar, emniyet kemeri, kask ve koruma gözlüğü gibi gerekli materyalleri kullanmayanlar, trafik kurallarına uymayan yayalar, araçlardan çöp atan ve araçlarda yüksek seste müzik açanlara 114 lira ceza kesilecek.

Araç yükleme kurallarına uymayanların cezası ise 300 liradan 7 bin 369 liraya kadar değişiklik gösterecek. Kırmızı ışık ve şerit ihlali yapan, yüzde 30’a kadar hız sınırını aşan, araç sürerken cep telefonu kullanan ve araç muayenesini yaptırmayan kişilere ise 314 lira ceza kesilecek.

Ayrı bir bisiklet yolu mevcutsa bisiklet ve elektrikli skuteri taşıt yolunda süren, bisiklet, elektrikli skuter, motorlu bisiklet ve motosikletleri yayalar için ayrılan yerlerde süren ve elektrikli skuter ile sırtta taşınabilen kişisel eşya harici yük ve yolcu taşıyanlara da 314 lira ceza kesileceği duyuruldu.

Yetkisi olmadan taşımacılık yapan araçlardan taşımacılık hizmeti alanlara, 446 lira ceza kesilecek.

Geçerlilik süresi dolmuş olan sürücü belgesi ya da yabancı sürücü belgesi ile belirtilen şartlara aykırı araç kullananlara ise 543 lira ceza kesilecek.

Araçlara nitelik veya ölçülere aykırı bir şekilde plaka yerleştiren, belirtilen sayıda tescilli plaka takmayan ve tescil plakasında değişiklik yapanlara 551 lira ceza verileceği açıklandı.

Tehlikeli veya zararlı maddeleri, ağırlık ve boyutları bakımından taşınması özel izne bağlı eşyayı izin almadan taşıyan ve taşıttıranlara 607 lira ceza kesilecek.

Hız sınırını yüzde 30’dan yüzde 50’ye kadar aşan, takograf ve taksimetre kullanmayan, yaya veya okul geçitleri ile kavşak giriş ve çıkışlarında yavaşlamayan ve buralardan geçmek üzere olan yayalara öncelik vermeyenler 652 lirayla cezalandırılacak.

Kış lastiği kullanma zorunluluğu bulunan yolcu ve eşya taşımacılığı yapan araçlarda bu kuralı ihlal etmenin cezası 835 lira olacak.

Alkollü olarak araç kullandığı ilk kez tespit edilen, trafiği aksatacak veya tehlikeye sokacak şekilde art arda birden fazla şerit değiştiren, ters istikamette araç süren, emniyet şeridine giren ve hız sınırını yüzde 50’den fazla aşan sürücülere 1339 lira ceza verilecek.

Korsan yolcu taşıyanlara 1339 liradan 6 bin 700 liraya kadar ceza verilebilecek. Alkollü şekilde araç kullandığı ikinci kez tespit edilenler 1679 lira, tescilli aracı plakasız bir şekilde kullandığı tespit edilen sürücüler ise 2 bin 270 lira ceza ödemeyecek.

Uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin kullanılıp kullanılmadığını ya da alkolün kandaki miktarını tespit amacıyla kolluk kuvvetlerince teknik cihazlar kullanılarak tespit edilmesini kabul etmeyenlere 3 bin 836 lira ceza kesilecek.

Radarların yerini belirlemeye yardımcı olan veya sürücüyü uyaran cihazları imal veya ithal eden kişiler 4 bin 67 liradan 6 bin 784 liraya kadar ceza ödemek zorundadır. Bu cihazları araçlarında bulunduranlar ise 2 bin 698 ile 4 bin 67 lira arasında cezaya çarptırılacak.

Sahte ya da başka bir araca ait plaka takan veya kullanan kişilere 6 bin 687 lira ceza ödeyecek. Drift atarak trafiği tehlikeye sokan sürücüler 6 bin 700 lira ceza ödeyecek.

Uyuşturucu veya uyarıcı madde alarak araç kullanan kişilere ise 6 bin 909 lira ceza uygulanacak.

Görevlerini yerine getirmeyen sigorta firmalarına 10 bin 195 lira ceza verilecek.

Yetkisiz olarak tescil plakası yapan veya dağıtanlara, 13 bin 374 lirayla ceza verilecek.

Araç tescilinde yetkililer tarafından belirlenen usul ve esaslara aykırı hareket etmenin bedeli ise 22 bin 823 lira olacak.

Benzer Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkan Başlıklar