Perşembe, Aralık 26, 2024
Ana SayfaKültür Sanat7. Edebiyat Mevsimi başladı

7. Edebiyat Mevsimi başladı

“Hür Tefekkürün Kalesi: Dergiler” temasıyla gerçekleşecek etkinlik, TYB İstanbul Şubesi’nin bulunduğu Sultanahmet’teki Kızlarağası Medresesi’nde düzenleniyor. 24 Ekim’e kadar sürecek etkinlikler kapsamında 100’e yakın yazar, konuşma yapacak.

Etkinliğin açılışında konuşan TYB İstanbul Şubesi Başkanı Mahmut Bıyıklı, “Türkiye’de nitelikli, derinlikli ve devamlı edebiyat organizasyonu hangisi diye baktığımızda Edebiyat Mevsimi akla geliyor. Dergilerin daha iyi verim alması için bu yılki Edebiyat Mevsimi’nde dergi temasını ele alıyoruz. Türkiye’de son 100 yılda insanlar fikir adamları düşüncelerini daha çok dergilerle duyurmaya çalışmışlar. Darbe dönemindeki fikri baskılardergilerle aşılmıştır. Dergiler geçmişte okul olmuşlardır bundan sonra da okul olmaya devam edecekler.  Büyük Doğu, Diriliş, Mavera Serdengeçti gibi öncü dergiler bir nesli beslemiştir. Her dergi bir üniversitedir. Dolayısıyla bu dergilere destek olmamız gerekiyor” dedi.

 EDEBİYAT MEVSİMİ’NDE BUGÜN

Edebiyat Mevsimi’nin açılış konuşmalarının ardından “Dergilerin Misyonu ve Geçmişten Bugüne Edebiyat Dergileri” başlıklı panel başlayacak. Bu panelde Beşir Ayvazoğlu, Ali Haydar Aksal, Ali Ural ve Hüseyin Su konuşma yapacaklar. 15.00’te Mehmet Doğan, Hareket dergisini, 17.00’de ise Belkıs İbrahimhakkıoğlu “Ahmet Kabaklı ve Türk Edebiyatı Dergisi”ni anlatacak. İlk günün programı 18.00’deki “Şairlerin Dergilerde Yayımlanan İlk Şiirleri” adlı şiir akşamı ile sona erecek.

MİNDER: DERGİLER GELECEĞE ULAŞMALI

Ramazan Minder

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kütüphane ve Müzeler Müdürü Ramazan Minder, “Türkiye’de bu güne kadar birçok dergi çıkmış. Fakat bu dergileri kütüphane ortamlarında muhafaza etmek gerekiyor ki, gelecek nesil bundan istifade edebilsin. Dergi çıkartanlar, dergilerini kütüphanelere göndersin ki geleceğe kalabilsin. İBB Atatürk Kitaplığı’nda Cumhuriyet öncesi çıkan birçok dergi dijital ortama aktarıldı. İnternet üzerinden herkes ulaşabilir. TYB İstanbul Şubesi’ne bu etkinliği düzenledikleri için çok teşekkür ediyorum.”

YILDIZ: ÇOCUKLARIMIZ MEDENİYET DEĞERLERİMİZLE BULUŞMALI

muammer yıldız

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, “Öğrencilerimiz okul dergisi çıkartıyorlar. Sadece bir okulumuzda öğrenciler tarafından 6 dergi çıkartılıyor. Göreve geldiğim zaman buradaki arkadaşlarımızı okullarımızda bu tarz çalışmalar yapmaları için projelere başlattık. Çocuklarımızın bizim medeniyet değerlerimizle buluşmaları için bu ortamda bulunan haziruna büyük görev düşüyor.”

AKIN: TÜRKİYE’Yİ VE DÜNYAYI DERGİLER KURTARACAK

hüseyin akın

Edebiyat Mevsimi Koordinatörü Hüseyin Akın, “Küçük bir faaliyet gibi görünse de dergicilik dünyayı ve Türkiye’yi de bu kurtaracaktır. Çocuklarımıza bu dergicilik bilincini göstermek gerekir. Ben 1980’li yıllarda taşradaki küçük bir dergide yazmıştım ilk kez. Eğer o yazıyı yazmamış olsaydım bugün burada olamayacaktım.”

URAL: TYB’NİN GELECEĞİ ADINA UMUTLUYUM

ali ural

Ali Ural, “TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı’ya teşekkür ediyorum. O medeniyet adına konuşma yaptı. Ben de TYB’nin geleceği adına umutlandım.”

DOĞAN: DOĞU’DAN BATI’YA HERKESİ KUCAKLAYAN KÜLTÜR ALANI AÇMALIYIZ

mehmet doğan

Türkiye Yazarlar Birliği Kurucu ve Onursal Başkanı D. Mehmet Doğan, “Burada edebiyatın, kültürün öneminden bahsetmeye gerek yok. Ama altı çizilmesi gereken nokta şu; Biz öyle sıkı edebiyat kültürü oluşturmalıyız ki hepimizi kapsayacak şekilde olsun. Bu birleştirici zemin siyasetin ayrıştırıcılığından uzak olsun. Bir kültür bakanımız hep şunu söyledi; ‘Devletin kültür siyaseti olmaz.’ Ben de dedim ki; sen bunu söylediğin anda 1930’lara dönersin dedim. Devletin tek parti dönemindeki kültür politikası olmamalı. Eğer devlet Doğu’dan Batı’ya bütün herkesi kucaklayan kültür alanı açmak istiyorsa TYB gibi 30-40 yıllık tecrübesi olan kurumlara belli destekleri vermek zorunda. Türkiye’de bugünkü siyaseti çok güçlü bir fikir zemini ortaya çıkardı. Cumhurbaşkanı’ndan Başbakan’a ve milletvekillerine kadar aynı fikir zemininden beslendiler. Günümüzde sanki siyasetin fikri zemini etkilediğini kayıldığını görüyorum. Ben tekrar fikir zeminine dönülmesini istiyorum. Türkiye’de hala canlı bir edebiyat ve fikir zeminin olduğundan haberleri olmaları gerektiğini belirtiyorum.”

 

 

 

 

Benzer Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkan Başlıklar