Salı, Aralık 3, 2024
Ana SayfaKültür SanatRamazan Yumrutepe 'Muhteşem İrsal'de

Ramazan Yumrutepe ‘Muhteşem İrsal’de

Kum Sanatçısı Ramazan Yumrutepe Muhteşem İrsal’da Vortex Dance gurubunun “Muhteşem İrsal” adlı müzikal ve tiyatral gösterisinde Kum Sanatı Ressamı Ramazan Yumrutepe, kum ile tarihsel süreci anlatacak. Sanatçı Ramazan Yumrutepe; Hz. Ali, Alparslan, Osman Bey, Şeyh Edebali, Mevlana, Şems, Yunus Emre, Ahi Evran Veli, Hacı Bektaşi Veli, Fatih Sultan Mehmet, Kanuni Sultan Süleyman, Gazi Mustafa Kemal resimlerle canlandıracak. Kum Sanatı Ressamı Ramazan Yumrutepe, Piyanist Tuluyhan Uğurlu ve Ankara Senfoni Orkestrası birlikte muhteşem bir şov sergileyecek. Program 28 Şubat 2015 tarihinde saat 20.00’da ve 1 Mart 2015 tarihinde saat 17.00’da Ankara MEB Şura Salonu’nda gerçekleştirilecek.

GÖSTERİNİN BÖLÜMLERİ ŞÖYLE:

Bölüm I: İrsal
İrsal (Doğum ve Mucizeleri)

Bu bölümde cahiliye dönemi sahabelerin yaşantısından bir kesit çağdaş dans adımları ile yöresel adımlar stilize edilerek aktarılır; o dönem yaşanan kargaşa ortamı ve Hz. Muhammed (S.A.V.)’ın doğumu ile birlikte aydınlanma ve halkların birleşmesi döngüsel düzenlenen dans hareketleri ile seyirciyle buluşmaktadır. 

Bölüm II: Anadolu Kapıları
Bu bölümde Anadolu’ya giriş ve Osmanlı’nın kuruluş dönemi
anlatılmaktadır.

*Malazgirt (Vatan)
Bu sahnede Alparslan ve ordusunun Anadolu’nun kapılarını Türkler’e açması stilize dans adımlarıyla, savaş sahnelerinin yerine düzen ve senkronize bir ordu betimlenerek anlatılır. 

*Kuruluş (Düğün)
Bu sahnede Osman Bey’in Şeyh Edebali’nin kızı Bala Hatun’la olan düğünü, beylerin düğüne katılımı ve evlilik akdi seremoni olarak danslarla aktarılmaktadır.

Bölüm III: Nefes
Bu bölümde felsefi olarak Hz.Mevlana ve Ahilik kavramları tasavvufi bir bakış açısıyla anlatılmaktadır.

*Mevlana (Aşkın Dansı)
Bu sahnede Hz.Mevlana’nın Şems ile buluşması ve Hak yolunda Aşk ile Yanmaları metaforik bir biçimde çağdaş olarak yorumlanan Sema ritüelleri ile seyirciye aktarılır.

*Ahilik (Türklerin Rönesansı)
Bu sahnede dönemin esnaf halkının gündelik yaşantısından kesitler çağdaş dans adımları ve Samah formlarında anlatılarak Ahilik kültürünün mihenk taşlarından olan “Şed Kuşatma” ritüeli seyirciyle buluşur.

Bölüm IV: Kuvvet ve Kudret
Bu bölümde Osmanlı Dönemi’nin yükseliş ve ihtişamı anlatılmaktadır.  

*Fetih (Peygamberin Müjdesi)
Bu sahne Osmanlı İmparatoru II. Mehmed’in fetih öncesi gördüğü bir rüya tasviri ile başlar, rüyada güreş tutan Fatih’in düşmanını galebe çalması İstanbul’un fethinin habercisi olarak yorumlanır. Çağdaş dans adımları ile pehlivanlar, sonrasında gerçek askerler şeklinde görülür ve savaş sahnelerinin yerine fetih seferi senkronize dans adımları ile anlatılır.

*Kanuni (Yükseliş)
Bu sahnede Osmanlı İmparatorluğu’nun dört bir yanından halkların cihan padişahı Kanuni Sultan Süleyman’a olan bağlılıklarını sunmaları yöresel dans adımları ile aktarılmaktadır.

*Hürrem (Güç)
Bu sahnede Osmanlı İmparatorluğu’nda yaşamış olan önemli figürlerden Hürrem Sultan ve dönemin harem yaşantısından bir kesit çağdaş ve yöresel dans adımları ile stilize bir biçimde seyirciyle buluşmaktadır.

Bölüm V: Diriliş
Bu bölümde bir milletin ırk, dil, din gözetmeksizin birlik olarak hareket etmesi ve bir ulus olarak yükselişi Çanakkale Zaferi ile verilmektedir.

*Çanakkale (Zafer Destanı)
Bu sahnede Çanakkale Savaşı’ndan bir kesit, destansı bir şekilde çağdaş dans adımları ile aktarılmaktadır.

*Final (İbretlik)
Bu sahnede Çağdaş Türkiye’nin birlikteliği, yurdumuzun tüm yörelerinden derlenen adımlar ve müzik eşliğinde seyirciyle buluşmaktadır.

ramazan yumrutepe 1

Benzer Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkan Başlıklar